Een belangrijke dag voor Europese muzikanten: Paul McCartney, Kris Wauters en Tom Kestens roeren zich

Nationaal en internationaal laten artiesten zich horen over het auteursrechtendebat in het Europees Parlement. In het parlement moet vandaag een belangrijk horde genomen worden die onlineplatformen als YouTube moet dwingen om meer auteursrechten te betalen aan artiesten. "Nu strijken ze advertentie-inkomsten op, zonder dat de artiest daar iets van te zien krijgt", klinkt het.

Moeten videoplatformen als YouTube meer auteursrechten betalen? Die discussie leeft momenteel in Europa. De commissie juridische zaken zou hierover beginnen onderhandelen met de lidstaten, maar het Europees Parlement kan dat vandaag nog tegenhouden. Als ze dat doen, moet het debat over auteursrechten eerst ten gronde gevoerd worden in het Europees Parlement, waardoor het hele proces sterk vertraagd zou worden.

Verschillende auteur-componisten roepen de Europese Parlementsleden op om niet langer te talmen. "Muziek en cultuur zijn ons hart en onze ziel", schrijft ex-Beatle Paul McCartney in een open brief. "Maar muziek en cultuur komen er niet vanzelf: ze zijn het resultaat van hard werk. Het ecosysteem is in gevaar als digitale platformen weigeren om artiesten behoorlijk te betalen."

"Advertentie-inkomsten eerlijk verdelen"

Ook in Vlaanderen roeren artiesten zich. "Als ik een videoclip upload op YouTube, moeten mensen eerst een advertentie bekijken voor ze die video kunnen zien", zegt singer-songwriter Tom Kestens. Hij is voorzitter van Galm (Genootschappen Artiesten Lichte Muziek). 

"Als iemand anders een filmpje op YouTube zet, met bijvoorbeeld de muziek én de tekst van "A Matter of Time" van Sennek, krijgt Sennek zelf daar nul euro voor. Dat kan toch niet?"

"Het gaat niet alleen over de artiesten zelf, maar ook over de mensen die de muziek gemaakt hebben en de tekst geschreven hebben", voegt Kris Wauters daaraan toe op VTM Nieuws. "De artiesten verdienen geld met optredens, maar die songwriters blijven in de kou staan."

Meest gelezen