Video player inladen...

Eenden in vijver in Wemmel geveld door besmettelijke ziekte

Aan de rand van de vijver van het park in Wemmel, liggen heel wat dode eenden en watervogels. Die zijn waarschijnlijk getroffen door botulisme, een dodelijke ziekte die voorkomt in stilstaand water bij warm weer.

Botulisme is een besmettelijke, door een bacterie veroorzaakte ziekte, die vooral voorkomt in stilstaande wateren in tropische gebieden. En nu het bij ons zo warm is, kan de ziekte ook hier voor komen. 

Volgens dierenarts Luc Maes uit Wemmel, die de zieke eenden onderzocht, komen alle symptomen overeen met de ziekte. "Spierverlamming, motorische problemen en andere symptomen waren duidelijk waarneembaar bij de eenden." Maar toch kan de dierenarts niet 100% zeker zijn. "De symptomen trekken na overlijden van het dier weg, waardoor het moeilijk is om helemaal zeker te zijn."

Stilstaand water voorkomen

De ziekte treft vooral de watervogels en eenden. Aan de oever van de vijver liggen tientallen kadavers. "We kunnen jammer genoeg niks doen voor de beestjes", zegt Schepen van Leefmilieu in Wemmel, Vincent Jonckheere. "Ik wilde de dieren eerst verplaatsen naar een andere vijver, maar dat mocht niet, omdat er dan een grote kans bestaat dat de dieren van die vijver ook besmet worden." Jonckheere gaat nu pompen in de vijvers plaatsen om stilstaand water te voorkomen.

Honden aan de leiband

Wandelaars in het park moeten voorzichtig zijn. "Als je een dode of zieke eend ziet, mag je die zeker niet aanraken. Honden of andere dieren hou je best aan de leiband", alsdus Jonckheere. "Laat je hond ook zeker niet zwemmen in de vijver of ervan drinken, want, hoewel de ziekte vooral watervogels treft, kunnen ook honden en andere zoogdieren ermee besmet worden."

Wemmel geen unicum

Dierenarts Luc Maes vermoedt dat Wemmel niet de enige plek is waar de bacterie zich zal ontwikkelen. "Door de hitte en droogte gaan er snel andere vijvers volgen", aldus Maes.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen