Gevel van stadhuis Leuven is opgepoetst

De renovatiewerken aan het stadhuis van Leuven zijn achter de rug. De gevel aan de Grote Markt is opnieuw volledig zichtbaar. De stellingen zijn weg en alle beelden kregen een grondige poetsbeurt. De werken hebben iets meer dan twee maanden geduurd.

De oude historische bevlagging is ook opnieuw aangebracht. Je ziet dus heel wat vlaggen wapperen aan de inkom. Dat is goed nieuws voor alle mensen die daar de komende weken trouwen. Zij kunnen opnieuw mooie foto's voor de ingang van het gebouw maken.

Ook aan de binnenkant is het stadhuis vernieuwd. De wandelzaal, dat is de zaal waar je het stadhuis binnen gaat, is in een nieuw kleedje gestoken. 

Er hangen ook twee nieuwe lusters in de wandelzaal. Die lusters zijn van de hand van de Leuvense kunstenaar Bram Kerkhofs. "De opdracht was om lusters te maken die zeer goed passen bij de stijl van het stadhuis, bij de gotiek.  De lusters bestaan uit drie niveaus", zegt Bram Kerkhofs. "Ik heb de vorm van de buitennissen gebruikt. Vroeger stonden daar geen beelden in. Het stadhuis had namelijk 300 jaar lang geen beelden. Je had enkel die prachtige versieringen. En die versieringen wou ik in mijn lusters goed tot hun recht laten komen." 

Voor de recepties is er ook nog een nieuwe toog in de wandelzaal geplaatst. 

De stad bekijkt nu hoe ze het oude stadhuis nog meer kunnen gebruiken. Nu vinden er vooral huwelijken en recepties in het gebouw plaats. Ook de toeristische dienst van de stad en de redactie van Radio 2 Vlaams-Brabant zijn gevestigd in het pand. "We vergaderen hier ook nog met de gemeenteraad maar onze plannen zijn om van het gebouw een echt erfgoedhuis te maken. We willen van het stadhuis een plek maken waar de Leuvenaars hun geschiedenis kunnen leren en ook plannen voor de toekomst kunnen zien", zegt schepen Dirk Vansina.

Momenteel kan je het stadhuis enkel in de namiddag, met een gids bezoeken. Op termijn zou het stadhuis voor iedereen vrij toegankelijk moeten worden. 

Meest gelezen