Is het gemiddeld geluk van de Belg groter geworden na de WK-wedstrijd tegen Japan?

De dramatische ontwikkelingen in de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan deden de emoties hoog oplopen. Vooral de ontknoping in de blessuretijd zorgde voor bewogen taferelen in huiskamers, in supporterscafés en op stadspleinen. Maar wat blijft hangen van zo’n moment van intense emotie? Kan voetbalextase mensen blijvend gelukkig maken?

Gezondheidseconoom Lieven Annemans superviseert bij de UGent een leerstoel rond geluk. Hij zag in het nu al historische wedstrijdeinde bij de supporters geen moment van geluk, wel van genot. “Kijken naar een match met een goed einde geeft een kick. Het is een enorme beleving. Er zijn zelfs studies die aangeven dat als het onderweg moeilijk ging, dus bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd, de kick des te groter is.” 

“Genot is kort. Geluk is permanent.”

Het moeilijke wedstrijdverloop en de late “winning goal” van Chadli verklaart de enorme Belgische overwinningsroes van deze week. “Maar”, zegt Annemans in “Radio Rusland”, “Je mag genot niet met geluk verwarren. Hier ging het om een ultieme genotsbeleving. Genot is kort en intensief. Bij geluk moet er sprake zijn van standvastigheid. Het gaat om permanent positieve emoties zoals dankbaarheid, liefde, interesse of blijdschap. Bij iemand die niet gelukkig is, gaat het om blijvend negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, angst of jaloezie. Het zijn bovendien net deze mensen die op zoek gaan naar kicks, naar kort genot om die negatieve gevoelens ongedaan te maken. Uitgerekend mensen die niet gelukkig zijn, gaan op zoek naar genot om het gebrek aan geluk te compenseren. ” 

“Sociale binding en fierheid”

Voetbal is een sociale beleving. De Belgische overwinning werd massaal gedeeld en was overal zichtbaar. Als voetbal dan toch gelukkiger kan maken, denkt professor Annemans, is het op deze manier. “Het voetbal kan voor sociale binding en fierheid zorgen. Mensen gaan zich vereenzelvigen met andere supporters en met een ploeg. Zoiets kan mogelijk wel een iets langer gelukseffect geven. Stel we halen de finale en de nationale fierheid groeit, dan zou het gemiddeld geluk best wel eens kunnen groeien.”

Toch wil Lieven Annemans nuchter blijven.  “Het WK kan je mogelijk gelukkiger maken als je het al bent, dat zou kunnen. Maar mensen die niet gelukkig zijn, zullen er niet gelukkiger door worden. Maar waar ik zelf een beetje op durf hopen. De weerbaarheid die de Belgen toonden in de match tegen Japan, misschien geeft die wel uitstraling en kan die een voorbeeld zijn. Voor mensen die zeggen, dit kan en wil ik ook. Het zou mooi zijn als het mensen kan helpen.”

Meest gelezen