Killer robots: pure science fiction of toch niet helemaal?

Als het van onze Kamer afhangt, moet België een voortrekkersrol spelen om tot een verbod van "killer robots" te komen, wapensystemen die autonoom kunnen werken, zonder enige menselijke tussenkomst. Toch blijken er nu al wapensystemen te bestaan waarvan bepaalde functies autonoom werken en die bijvoorbeeld autonoom een doelwit kunnen identificeren en uitschakelen. Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut geeft opheldering.

"Je moet autonomie niet zien als een zwart-witverhaal maar als een soort continuüm", zegt Cops in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Daarbij moet je kijken naar bepaalde functies van wapens die autonoom worden gemaakt."

Het goalkeeper-systeem op de fregatten van de Belgische marine kan inkomende raketten identificeren en afweren

Diederik Cops (Vlaams Vredesinstituut)

"Er zijn al een aantal wapens die een zekere vorm van autonomie hebben", weet Cops. "Heel wat afweersystemen zijn al autonoom. Ze kunnen autonoom een doelwit selecteren en autonoom verder reageren, door bijvoorbeeld een afweerraket af te vuren." Het bekende Patriot-afweersysteem van de Amerikanen heeft bijvoorbeeld een zekere mate van autonomie.

Maar volgens Diederik Cops heeft zelfs onze eigen marine gedeeltelijk autonome wapensystemen. "Het goalkeeper-systeem op de fregatten van de Belgische marine kan inkomende raketten identificeren en afweren."

Er wordt enorm aan research gedaan. Daarom is het politiek zo moeilijk om tot een internationale consensus te komen

Diederik Cops (Vlaams Vredesinstituut)

"Er wordt enorm aan research gedaan. Daarom is het politiek zo moeilijk om tot een internationale consensus te komen", aldus Diederik Cops. Volgens hem zetten vooral de Verenigde Staten en China zwaar in op het ontwikkelen van autonome wapensystemen. Vooral landen die technologisch minder geävanceerd zijn, zien die evolutie met lede ogen aan.

Voor alle duidelijkheid: de drones die de VS in Irak of Afghanistan wel eens durven in te zetten, zijn geen "killer robots". "Omdat daar iemand ergens achter een joystick zit die het toestel bedient en elk moment beslist wat het toestel doet", zegt Diederik Cops.

Vergeet dus die "killer robots" à la robocop. Allicht is het meer iets in de zin van "er zit een robot in je wapen", naar analogie van "er zit een tijger in je tank".

Meest gelezen