BELGA/VAN ASSCHE

Kinderrechtencommissaris: "Absoluut vermijden dat kinderen in gevangenis geen zorg krijgen "

Kind en Gezin gaat in kinderopvang voorzien in de gevangenis van Brugge. Het wil zo de gevolgen van de staking opvangen. Dat schrijft De Standaard. In de gevangenis van Brugge zit een aantal vrouwen opgesloten met hun jonge kinderen. "Normaal zijn er allerlei activiteiten voor peuters, maar door de staking lukt dat niet meer", zegt kinderrechtencommissaris Vanobbergen.

Al meer dan twee weken leggen de cipiers het werk neer in de gevangenissen. Daardoor bevinden heel wat gedetineerden zich momenteel in schrijnende toestanden. Ze kunnen bijvoorbeeld niet of minder wandelen, douchen of telefoneren. Onder die gevangenen zitten ook verschillende moeders die samen met hun kleine kinderen in de cel leven. Door de staking zitten de peuters zo goed als 24 op 7 in de cel en kunnen ze niet buiten spelen, zoals gewoonlijk. 

Daarom heeft Kind en Gezin beslist om de kinderopvang in de gevangenis van Brugge - de enige gevangenis waar het probleem zich in die mate stelt - trachten te ondervangen wanneer de cipiers staken.  Zo zou een regio-assistent bijvoorbeeld geregeld kunnen langskomen om met de kinderen buiten te spelen. 

Wat Kind en Gezin doet is belangrijk om de verdere ontwikkeling van de kinderen te verzekeren

Bruno Vanobbergen, Kinderrechtencommissaris

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is tevreden met de tijdelijke, maar snelle oplossing van Kind en Gezin. Hij bracht vrijdag zelf een werkbezoek aan de gevangenis. “Ik heb er met het personeel en een moeder gesproken en heb vastgesteld dat er problemen zijn op het vlak van begeleiding en zorg van kinderen en moeders,” zegt Vanobbergen.” Uiteraard doet de gevangenis haar best om tijdens de staking alles zo goed mogelijk te laten verlopen, maar dat is niet evident. Wat Kind en Gezin doet, is dus zeer belangrijk om de verdere ontwikkeling van kinderen te verzekeren.”

In normale omstandigheden – als er niet gestaakt wordt – kunnen de moeders en kinderen meerdere uren per dag buiten hun cel leven. “Kinderen kunnen dan buiten spelen of andere activiteiten meemaken, maar dat is nu moeilijk. We moeten absoluut vermijden dat deze kinderen gedurende een lange periode niet krijgen wat ze nodig hebben!”

Meest gelezen