Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maleisische ex-premier aangeklaagd in corruptiezaak

In Maleisië is de oud-premier Najib Razak woensdag formeel aangeklaagd in een grootschalige corruptiezaak. Najib, die van 2009 tot 2018 premier was, wordt beschuldigd van de verduistering van ongeveer 3,8 miljard Euro, bijna 600 miljoen Euro voor hem zelf. 

Najib moest woensdag voor de rechtbank in Kuala Lumpur verschijnen. Die had 4 aanklachten tegen hem. Voor elk van de aanklachten geldt een maximumstraf van 20 jaar cel. Zijn advocaat veroordeelt de beslissing van de rechtbank als "politieke wraak".

 De 64-jarige Najib verloor op 9 mei verrassend de verkiezingen van  voormalig premier, de 92-jarige Mahathir Mohamad. Na zijn overwinning richtte de nieuwe premier een taskforce op om de beschuldigingen tegen Najib te onderzoeken.

Bij dat onderzoek werd voor bijna 257 miljoen euro aan cash, juwelen, horloges, handtassen en andere luxegoederen in beslag in de privéwoningen van Najib. Ook Najibs echtgenote werd vorige maand ondervraagd over haar betrokkenheid bij het schandaal. 

Ook onder meer in de Verenigde Staten, Zwitserland, Indonesië, Singapore en Hongkong startten onderzoeken.

  

Meest gelezen