Video player inladen...

Macron feest in Nigeriaanse nachtclub van Fela Kuti

De Franse president Emmanuel Macron heeft in de Nigeriaanse grootstad Lagos een bezoek gebracht aan de bekende nachtclub Shrine, gebouwd ter ere van de bekende muzikant Fela Kuti. Het bezoek van Macron aan Nigeria dient om de banden met Afrikaanse landen aan te halen.

"Ik ben zeer blij dat ik hier bij jullie kan zijn", zei Macron tijdens zijn bezoek aan de legendarische nachtclub Shrine gisteravond. "Wat er gebeurt in Shrine, blijft in Shrine", grapte hij voort in het Engels tegen de aanwezigen. Tijdens zijn bezoek aan de club lanceerde hij ook het "Seizoen van Afrikaanse culturen", dat in 2020 in Frankrijk wordt georganiseerd.

In de club werden nummers van Fela Kuti gespeeld en waren er optredens van verschillende Nigeriaanse artiesten. Macron nam ook selfies met hen en hij speelde zelf op een drum. 

AFP or licensors

"Het is een aantrekkelijk land", zei Macron nog. "Ik heb er veel herinneringen aan ... die dingen ben ik niet vergeten." Hij liep in 2002 zes maanden stage op de Franse ambassade in Nigeria. Hij zei dat hij erg tuk was op het West-Afrikaanse land. 

Fela Kuti overleed in 1997. Hij was een bekende Nigeriaanse muzikant en een politiek activist. Het is de eerste keer dat een verkozen president een bezoek brengt aan deze club, die ook wordt geassocieerd met marihuana en anti-establishmentretoriek.

"Strijd tegen Boko Haram op agenda"

Macron heeft tijdens zijn tweedaagse bezoek ook een ontmoeting gehad met de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Hij zei dat regionale veiligheid en de strijd tegen de terreurgroep Boko Haram hoog op de agenda stonden. Er is ook een overeenkomst van 475 miljoen dollar getekend waardoor Frankrijk projecten in drie Nigeriaanse deelstaten gaat financieren.

Het bezoek van de Franse president kadert in een poging om de banden aan te halen met de vroegere Franse kolonies en de Engelstalige Afrikaanse landen.

AFP or licensors

"Al 1813 doden dit jaar in Nigeria"

Het bezoek van Macron is met wisselend enthousiasme onthaald op sociale media. Zo verscheen er een tweet waarin opgemerkt werd dat er nog snel werken werden uitgevoerd aan de wegen waar Macron zou passeren. "Nigeria verdient een betere regering dan deze make-up artiesten", stond er te lezen.

In het land woedt momenteel een felle strijd tussen boeren en rondtrekkende herders. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vielen er sinds januari in totaal al 1.813 doden bij het conflict tussen herders en boeren, door banditisme en door terreurgroep Boko Haram. Amnesty klaagt de straffeloosheid aan in Nigeria.

Migratieproblematiek

Het bezoek van de Franse president komt er op een moment dat er meer aandacht is voor de migratieproblematiek vanuit Afrika. Nigeria is een van de landen van waaruit veel migranten vertrekken. Of er ook over de migratieproblematiek is gepraat, is niet duidelijk. 

AFP or licensors

Meest gelezen