"Om te werken in Brussel moet je tweetalig zijn, daarom volg ik Nederlands"

De Vlaamse regering maakt meer geld vrij voor lessen Nederlands die anderstalige nieuwkomers tijdens de zomer kunnen volgen. Wij trokken naar de klas en spraken met twee studenten.

De vraag naar lessen Nederlands blijft stijgen en nu heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) specifiek het zomeraanbod opgetrokken. Er is nu zo'n 440.000 euro extra vrijgemaakt voor deze zomer, goed voor een forse toename in het aantal lestijden en het aantal centra waar les kan worden gevolgd.

Vanaf volgend jaar is er zelfs geen vast budget meer, dan zullen de middelen voor de zomeropleidingen automatisch mee verhogen met het aantal cursisten.

Niet zo moeilijk

Twee van die cursisten zijn Zouheir en Jazmin. Zij grijpen de zomercursus aan om hun Nederlands op punt te zetten, om zo beter te integreren en makkelijker werk te vinden.

Jazmin is 26 en komt uit Mexico. Ze heeft een talenknobbel, want ze spreekt Spaans, Frans, Engels en al een goed mondje Nederlands. "Ik vind het goed dat we deze cursus in de zomer kunnen volgen. Als je Frans en Engels spreekt, is Nederlands eigenlijk niet zo moeilijk."

Ze wil graag aan de slag in de culturele sector, iets met podiumkunsten. "Maar om te werken in de Vlaamse culturele instellingen is Nederlands spreken belangrijk."

In het begin was Nederlands leren een beetje moeilijk

Zouheir is een 44-jarige arts uit Algerije. Hij woont al 10 jaar in België, eerst in Luik en nu in Brussel. Hij volgt de cursus Nederlands via de VDAB in Brussel. In het begin had hij moeite met de taal, maar nu gaat het al veel beter.

"Ik wacht op de erkenning van mijn diploma. Ondertussen kom ik hier om mijn Nederlands te verbeteren. In september wil ik daarmee klaar zijn. Daarna wil ik hier ervaring opdoen in farmaceutisch onderzoek. Brussel is tweetalig, om hier te werken, moet je tweetalig zijn."

Meest gelezen