Online gokinzetten zijn verdubbeld in drie jaar tijd

Online gokken is de afgelopen jaren een pak populairder geworden. In Vlaanderen zijn de totale inzetten gestegen van 88 miljoen euro in 2014 naar 170 miljoen in 2017. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de FOD Financiën.

Het cijfer van 170 miljoen is nog een onderschatting van het werkelijke bedrag. Het gaat hier om het bedrag waarop de gokbedrijven belastingen betalen en waarvan ze de uitgekeerde winsten aan spelers al hebben afgetrokken. En hoeveel er aan de gokkers wordt uitbetaald, is niet geweten. In werkelijkheid liggen de inzetten dus hoger. 

Online gokken kwam afgelopen week al in het oog van de storm, toen bleek dat het WK voetbal het aantal geregistreerde spelers fel heeft doen stijgen. Sportweddenschappen zijn een belangrijke inkomstentak van de gokbedrijven. Politiek kwam er heel wat kritiek op de gokreclame die nu alomtegenwoordig is. 

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) heeft met de VRT afgesproken dat er een deontologische code komt voor reclame. De partij Groen pleit voor een volledig verbod op gokreclame, maar daar zijn de meerderheidspartijen niet voor te vinden. Italië is onlangs het eerste Europese land geworden dat zo'n verbod heeft ingevoerd in de strijd tegen gokverslavingen.

Preventiecampagne

Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, wijst op de rol van de smartphone, die heeft online gokken voor jongeren heel laagdrempelig gemaakt. "Het was duidelijk dat er nood was aan een preventiecampagne en die hebben we ook ontwikkeld met "Fan van verliezen"." De campagne werd eind mei gelanceerd, in de aanloop naar het WK.

In België zijn er bijna 800.000 geregistreerde spelers. Het zijn vaak jonge gokkers. Ruim de helft van de spelers die regelmatig wedden, is tussen 18 en 30 jaar oud. Bijna 300.000 Belgen staan vrijwillig of verplicht op een "zwarte lijst" van mensen die niet mogen gokken omdat ze problemen hebben om hun gedrag onder controle te houden. Jezelf of iemand in je nauwe omgeving op die lijst zetten kan via de website van de Kansspelcommissie.

Herbekijk de reportage die ons magazine "Terzake" onlangs maakte over online gokken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen