AFP or licensors

Protest tegen op til zijnde vernietiging van Palestijns bedoeïenendorp

In het bedoeïnendorp Khan al-Ahmar op de Westelijke Jordaanoever is het tot confrontaties gekomen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger. Het protest ontstond toen een bulldozer binnenreed in het dorp dat binnenkort zal worden vernietigd.   

Khan al-Ahmar, een bedoeïnengemeenschap van zo'n 173 inwoners, ligt enkele kilometers ten oosten van Jeruzalem, tussen de Israëlische nederzettingen Maale Adumim en Kfar Adumim. Eind mei velde het Israëlische hooggerechtshof een vonnis dat de vernietiging van het dorp beval, omdat het illegaal zou zijn gebouwd. De inwoners zouden zo'n 12 kilometer verderop moeten gaan wonen.   

Het vonnis wordt gezien als een schending van de Conventie van Genève. De ministers van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) spraken vorige maand nog hun bezorgdheid uit over de op til zijnde vernietiging van Khan al-Ahmar. 

"Het zou een grove schending betekenen van de internationale verplichtingen die Israël als bezettende macht heeft volgens het internationale humanitaire recht", zeiden ze in een persbericht. Gisteren riep de VN Israël op om de plannen om het dorp van de kaart te vegen, te laten varen. 

AFP or licensors

Wanneer Khan al-Ahmar wordt vernietigd, is niet bekendgemaakt, maar vandaag kwamen een bulldozer en andere machines het dorp binnengereden. Het leidde tot protest van inwoners en Palestijnse activisten, die met stenen gooiden en op de bulldozer klommen. Het kwam tot onlusten met het Israëlische leger, en verschillende betogers werden opgepakt.

AFP or licensors

"De voorbereidingen voor de sloop van het dorp zijn vanmorgen begonnen, en verschillende mensen zijn gearresteerd toen ze vreedzaam protesteerden en een bulldozer probeerden te blokkeren", zegt een woordvoerder van B'Tselem, een Israëlische ngo die zich verzet tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden. 

AFP or licensors

Meest gelezen