Wat ons land kan leren van de goal van 'Regering De Bruyne', 'Dominante Lukaku' en 'Minderheid Chadli'

Wat als je een voetbalmatch kan vergelijken met politiek? Danser en schrijver Ish Ait Hamou vraagt zich af wat er zou gebeuren als onze regering zou regeren zoals de Rode Duivels speelden in die prachtige laatste minuten tijdens #BELJAP? Dan krijg je een Regering De Bruyne, een Dominante Lukaku, een Minister Meunier en een Minderheid Chadli, ... 

opinie
© VRT Lies Willaert
Ish Ait Hamou
Ish Ait Hamou is danser, choreograaf, televisiepresentator en schrijver van Marokkaanse afkomst.

Hier ben ik dan met de zoveelste analyse van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Japan. Er is me heel wat bijgebleven van deze wedstrijd, maar voor het belang van mijn verhaal wil ik stilstaan bij de slotfase, omdat de samenwerking en mentaliteit iets heel moois had.

Ik keek naar de slotfase en dacht erna, Wat Als? Ik leg uit.

We zijn de 93ste minuut. Het is 2-2. Niemand wilt die verlengingen spelen omdat ze de aanzet zijn tot een veilig spel. Risicoloos, want iets uitproberen kan betekenen dat we iets kunnen verliezen, snel vergetende dat het ons vaak ook iets kan opleveren.

Dat veilig spelen leidt uiteindelijk naar de strafschoppen die vaak meer door geluk worden bepaald dan gecontroleerde beslissingen. Want dat doe je wanneer je er niet meer in gelooft, dan wacht je op wat geluk. Gelukkig deden wij dat net niet.

Japan zorgt voor een aanval, een bedreiging en deze komt in de handen van Courtois.  Laten we voor het belang van mijn verhaal Courtois een voornaam geven, België Courtois.

Hij vangt de aanval op, kijkt naar de mogelijkheden en rolt de bal naar die ene speler die de bal dichter bij het doelpunt kan brengen, De Bruyne. Laten we voor het belang van mijn verhaal De Bruyne een voornaam geven, Regering De Bruyne.

Regering De Bruyne loopt met de bal, zo goed mogelijk, zo recht mogelijk, zo lang mogelijk, om zoveel mogelijke opties te kunnen inzien voordat hij een keuze maakt. Dit is de 94ste minuut, hij is moe maar beseft ook dat hij niet degene is die de overwinning thuis moet brengen, hij moet dat enkel faciliteren. Een paar opties zijn in zicht maar er is nog twijfel.

(Lees verder onder de foto)

Twijfel verdwijnt wanneer iemand hem de weg laat zien. Lukaku! Laten we voor het belang van mijn verhaal Lukaku een voornaam geven, Dominante Lukaku.

Lukaku is dominant, zo wordt hij ook door de wereld gezien. Zijn kracht, zijn reputatie, macht en positie zorgen ervoor dat hij heel wat bepaalt van wat er op het veld gebeurt en dat bewijst hij nogmaals.

Hij gebruikt zijn positie om ruimte af te dwingen voor Meunier door de tegenovergestelde richting op te lopen. De verdediger volgt hem en Meunier staat vrij.

Regering De Bruyne heeft de bal zo ver mogelijk gebracht en vertrouwt het nu toe aan Meunier. Laten we voor het belang van mijn verhaal Meunier een voornaam geven, Minister Meunier.

Minister Meunier krijgt de bal daar waar hij die moet krijgen. Daar waar hij er iets mee kan doen. Een aanzet geven. Dat is zijn specialiteit. Hij kijkt naar de mogelijkheden en geeft de bal door aan de persoon die hij denkt de overwinning zal brengen. Een daar loopt Lukaku! Ja Lukaku de Dominante.

En dan komt het magische gedeelte. Lukaku de Dominante, die al de verdedigers afleidde van Meunier, doet nu hetzelfde voor Chadli, die van heel ver komt aangelopen.

(Lees verder onder de foto)

Chadli kan aanvallen, Chadli kan doelpunten maken maar Chadli is geen basisspeler. Chadli krijgt af en toe de kans om zich te bewijzen en wanneer het zover is weet hij dat hij er alles aan moet doen om te bewijzen dat ook hij een bijdrage kan hebben.

Zo'n kansen zijn soms zeldzaam.

Laten we voor het belang van mijn verhaal Chadli een voornaam geven. Minderheid Chadli.

Minister Meunier trapt de bal richting Lukaku de Dominante. De verdediging volgt hem als een schaduw en vergeet dat Chadli bestaat.

Lukaku de Dominante krijgt een kans om te scoren. Hij kan trappen, hij kan vallen en een penalty uitlokken, hij kan de held worden maar wat Lukaku de Dominante doet is iets dat we maar zelden zien:

Hij laat de bal voorbij zich rollen en geeft de ruimte, vertrouwen en de kans aan Chadli om de bal in te trappen. Chadli wacht hier al zijn leven lang op. Scoren voor België.

De scheidsrechter fluit. Wij roepen met ons allen. Het is 3-2. We gaan naar de kwartfinales en spelen tegen Brazilië. Wat deze wedstrijd ook mag opleveren, we hebben al heel wat geleerd.

(Lees verder onder de foto)

2018 FIFA

Wat als?

Wat gebeurt er wanneer een land in momenten van crisis het hoofd koel houdt, de overheid lang genoeg denkt en waakt over een welvarende richting voor alle spelers, de minister zijn expertise gebruikt om opportuniteiten te creëren en de Dominante groepen die als eersten de kans krijgen om opportuniteiten te benutten ook ruimte maken voor Minderheden die klaar staan om hun talenten te laten zien, om iets voor hun land te betekenen?

Dan winnen we, tous ensemble!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen