Bert Spiertz Fotografie

Ozonwaarden gisteren op vier plaatsen in Vlaanderen overschreden

Gisteren werden in Vlaanderen hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten.  De Europese drempel werd op 4 meetplaatsen zelfs overschreden. Dat meldt IRCEL, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

En waar lagen de waarden te hoog? De 180 microgram per kubieke meter werd overschreden op drie plaatsen in het oosten van het land: in Dessel, Gellik en Bree. In Iddegem, bij Geraardsbergen, werden ook waarden boven de drempel gemeten.

Is het uitzonderlijk of rampzalig? "Neen, zeker niet, bij warm weer en weinig wind doet zich dat nu eenmaal voor", zegt Frans Fierens van IRCEL. "Het hoort bij de zomerse dagen zoals we ze nu meemaken."

"Trouwens, vandaag en de komende dagen zal er al heel wat minder ozon in de lucht hangen want het is iets minder warm én er is meer wind. Vandaag kan er misschien nog wel ergens een plekje zijn waar er té veel ozon is, maar de komende dagen is het bijna uitgesloten."

Meest gelezen