België eerste land ter wereld om "Killer Robots" te verbieden

In de Kamer is een resolutie goedgekeurd die bepaalt dat volledig automatische wapens, ook wel "killer robots", nooit door ons land gebruikt mogen worden. Dergelijke wapens bestaan vandaag nog niet, maar ze zijn wel in ontwikkeling. Als ze er ooit komen, zal ons land ze nooit toelaten of gebruiken. België is het eerste land dat zo'n preventief verbod goedkeurt. Onderzoek naar volledig automatische wapens kan wel nog in ons land.

In films als "Terminator" en "Robocop" zijn ze al te zien, maar in het echt bestaan nog geen volledig automatische wapens. Drones bestaan vandaag wel al, maar deze automatische vliegtuigen worden vanop afstand door een mens bestuurd. Als een militaire drone iemand doodschiet, heeft iemand de drone de opdracht gegeven om dat te doen.

Maar een volledig automatisch wapen, oftewel killer robot, zou die beslissing helemaal zelf maken. Onder meer in Zuid-Korea zou er op dit moment gewerkt worden aan de ontwikkeling van killer robots. Verschillende wetenschappers, maar ook tech-pioniers als Elon Musk hebben al opgeroepen om killer robots te verbieden.

In de Kamercommissie Landsverdediging is nu een resolutie aangenomen die dergelijke killer robots preventief verbiedt. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld ook het Belgische leger nooit killer robots zal gebruiken als wapen. Maar ook wapenproducenten zullen nooit in België killer robots mogen produceren.

België is het eerste land dat dergelijk verbod goedkeurt. Er werd oorspronkelijk een resolutie ingediend door Ecolo-Groen, maar die werd door de meerderheid niet aanvaard. Daarop diende de meerderheidspartijen zelf een nieuwe, minder strenge resolutie in: het document dat werd goedgekeurd spreekt van een verbod op het gebruik en de productie van volledig automatische wapens, maar in tegenstelling tot de resolutie van Groen mag er in België wel nog onderzoek plaatsvinden naar killer robots.

Geen onderscheid tussen militair of burger

Tegenstanders van killer robots vinden het gevaarlijk dat een volledig automatisch wapen zelf kan beslissen om iemand te vermoorden, zonder menselijke tussenkomst. Maar dergelijk wapen zal moeilijk het onderscheid kunnen maken tussen een militair en een gewone burger. Zeker omdat in steeds meer gewapende conflicten, bijvoorbeeld de strijd tegen IS, strijders niet noodzakelijk een militair uniform dragen.

“Dergelijke wapensystemen zijn een beschaafd land onwaardig en moeten verboden worden, liefst wereldwijd", zegt Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA). "Maar het verbod op het gebruik ervan door individuele landen is een krachtig signaal aan de anderen en een te volgen voorbeeld.”

"Oorlog is al erg genoeg", zegt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) die de resolutie indiende. "Volledig automatische wapens dehumaniseren een conflict, wat de situatie nog veel dramatischer maakt. Het is goed dat België het voortouw neemt om de wapens te verbieden."

De resolutie moet nu ook nog goedgekeurd worden in het parlement en daarna omgezet worden in echte wetten. "Maar de poltieke beslissing is bij deze gemaakt", aldus Bogaert.

Meest gelezen