Video player inladen...

Joke Schauvliege: "Hergebruik van water wordt alsmaar belangrijker"

Het hergebruik van water wordt alsmaar belangrijker. Dat zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in "Terzake". "We staan er niet altijd bij stil dat ook bij ons het water een schaars goed is", zegt de minister.   

Het is al enkele weken droog en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen, maar er is geen reden tot paniek, zegt Schauvliege. "De drinkwatermaatschappijen volgens alles goed op. Momenteel zitten we in de waakfase. Dat wil zeggen dat we oproepen om spaarzaam te zijn. Maar als het nodig is verdere stappen te zetten, dan zullen we dat doen." De situatie is ook minder erger dan bij de droogte van vorig jaar omdat het in tegenstelling tot toen dit jaar in de herfst en winter voldoende geregend heeft.

"We moeten drinkwater wel gebruiken voor wat het dient: voor menselijke consumptie", zegt de minister. "Water is schaars, we hebben hier een lokale productie, maar we moeten ook water uit het buitenland inhalen". Volgens Schauvliege heeft de oproep om spaarzaam on te gaan met het drinkwater ook effect en gaat de vraag lichtjes achteruit. "We zien dat het werkt."

Het afschaffen van gratis water moet er toe leiden dat de mensen zuiniger zijn

"We hebben geen overvloed aan water en daarom hebben we al een aantal maatregelen genomen. Bijvoorbeeld de hervorming van de drinkwaterfactuur en het afschaffen van de levering van gratis water. Dat moet er toe leiden dat mensen zuinig zijn", zegt Schauvliege.

Daarnaast zijn er een aantal structurele maatregelen. "Wij sturen in de vergunningen van bedrijven die water willen oppompen. Zij krijgen minder water, waardoor zij op zoek moeten naar alternatieven. Zo is er een bedrijf in West-Vlaanderen dat zijn afvalwater opvangt in een bufferbekken en dat laat gebruiken door de landbouwers. Dat is waar we naar toe moeten. Dit is een mooi voorbeeld hoe ook in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in het hergebruik van water.

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake".

Video player inladen...

Meest gelezen