Steltenlopers Merchtem erkend als erfgoed

De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem zijn erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. De eretitel is voor de steltenlopers een mooie erkenning.

De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem zijn dus erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De erkenning wordt gegeven aan gebruiken of gewoonten uit het verleden die men nog altijd koestert en levend wil houden. De steltenlopers werden net na de Tweede Wereldoorlog opgericht en zijn wereldbekend. De vereniging telt zo'n 120 leden: muzikanten, bloklopers en steltenlopers.

Toekomst

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz vindt de erkenning vooral belangrijk voor de toekomst: "De steltenlopers zijn goed bezig, maar de erkenning biedt hen vooral een toekomstperspectief. Erfgoed is niet alleen iets van het verleden, het is iets dat je van generatie op generatie doorgeeft. Als we de leeftijd van de Merchtemse steltenlopers zien, daar zitten mensen met heel wat kilometers op de stelten tussen, en ook hele jonge gasten. Bovendien zijn ze ambassadeur, ze zijn bekend van Moskou tot Tokyo. Ze hebben echt een internationale reputatie."   

 

Meest gelezen