Video player inladen...

Jordanië sluit grens: "Syrische vluchtelingen liever op Syrisch grondgebied helpen"

Aan de grens tussen Syrië en Jordanië zitten duizenden Syrische burgers vast die op de vlucht zijn voor de militaire escalatie in het zuiden van Syrië. De Jordaanse regering heeft de voorbije dagen de grens dicht gehouden en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Het Arabische buurland zegt wel dat alle middelen zullen worden ingezet om de vluchtelingen van hulp te voorzien.

Gewonden op het terrein behandelen

Op sociale media zijn beelden te zien van duizenden Syrische burgers die wanhopig vastzitten aan de grens met Jordanië. Ze zijn gevlucht voor de bombardementen in de regio rond de stad Deraa, in het zuiden van het land. Bij de vluchtelingen zijn veel vrouwen en kinderen.

Het Jordaanse leger heeft een medisch team ingezet om zieken en gewonden te verzorgen aan de grens. Een aantal mensen werden toch in het land binnengelaten en naar een ziekenhuis gebracht.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi was vandaag op bezoek bij zijn Russische collega Sergei Lavrov om de kritieke toestand in het zuiden van Syrië te bespreken. "Intussen zijn tientallen vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgestoken", zegt Safadi.

"Jordanië heeft de voorbije jaren al meer dan 1 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en zal zich blijven inzetten om onze Syrische buren te helpen", aldus Safadi. "Maar het is ook belangrijk om de crisis niet te laten escaleren. Daarom kiezen we ervoor om de vluchtelingen op Syrisch grondgebied te helpen in samenwerking met humanitaire organisaties."

Steun van burgers

Veel Jordaanse burgers die vlak bij de Syrische grens wonen, tonen zich solidair met de vluchtelingen. Ook omdat er vaak familiebanden zijn met Syriërs die uit de getroffen steden in het zuiden zijn gevlucht. Op sociale media betuigen burgers hun steun en er zijn initiatieven in het leven geroepen om hulp in te zamelen en af te leveren.

AFP or licensors

"Nieuwe exodus"

De Verenigde Naties reageren bezorgd op de nieuwe escalatie en vragen alle betrokken partijen om bescherming aan burgers op de vlucht te garanderen. De VN schat het aantal verdreven mensen op meer dan 300.000. Sinds het begin van de oorlog waren er nooit zoveel mensen op de vlucht in het zuiden van Syrië. 40.000 van deze ontheemden zitten verlopig vast aan de grens met Jordanië.

Meest gelezen