Video player inladen...

Nieuwe video toont lachende Thaise voetballertjes, maar "vandaag sowieso geen reddingspoging"

Bij de redding van de jonge voetballertjes en hun coach uit de Thaise grot zal er "geen enkel risico" genomen worden. Dat heeft de gouverneur van Chiang Rai benadrukt. De jongens zitten nu al 11 dagen vast in de ondergelopen grot en hun redding is allesbehalve een sinecure. "Vandaag zal er geen reddingspoging ondernomen worden", laten de autoriteiten weten. "Maar de omstandigheden zijn perfect voor een repetitie."

Reddingswerkers zijn zich het hoofd aan het breken hoe ze de groep van 12 jonge voetballertjes en hun coach veilig uit de grot in Thailand kunnen halen. 

Na dagenlang zoeken is de groep gelokaliseerd. Maar ze uít de grot krijgen, dat is nog een ander verhaal. En het is een race tegen de tijd: ofwel kunnen de reddingswerkers hen snel uit de grot halen, ofwel zullen ze maanden in de grot vastzitten - tot het water zakt. 

Maar de gouverneur van Chiang Rai heeft laten verstaan dat ze geen overhaaste beslissingen zullen nemen. "We zullen ons niet haasten om de jongens uit de grot te halen. Wie geen enkel risico loopt, kan de grot als eerste verlaten." De autoriteiten hebben vanmorgen laten weten dat er vandaag sowieso geen reddingspoging komt, maar dat de omstandigheden wel goed zijn voor een repetitie. Intussen blijft het reddingsteam water uit het grottencomplex pompen.

Voor het eerst in 10 dagen voedsel en medische hulp

Intussen hebben de voetballers en hun coach voor het eerst in tien dagen voedsel en medische hulp gekregen. Zeven duikers - waaronder een dokter en een verpleegkundige - zijn bij hen in de grotten. Ze benadrukken dat geen van de jongens er ernstig aan toe is. "Ze hebben onder toezicht van een arts gemakkelijk verteerbaar, energierijk voedsel met vitamines en mineralen gekregen", vertelde admiraal Apagorn Youkonggaew, het hoofd van de speciale eenheden van de Thaise navy.

Er wordt ook een telefoonlijn geïnstalleerd in de grot, zodat de jongens met hun familie kunnen praten. 

De gouverneur zei ook dat er verzoeken waren om een infrastructuur te bouwen in de grot die leidt naar de luchtbel waar de jongens momenteel in zitten. De autoriteiten hebben ook beroep gedaan om duikmaskers te doneren die klein genoeg zijn voor de jongens om het risico te verkleinen dat hun ademhalingsapparatuur losraakt.

Nieuwe video: "Hallo, ik ben boot"

Er is ook een nieuwe video opgedoken van de groep. De jongens lachen en stellen zich voor met hun bijnamen als "boot", "onhoorbaar" of "nacht", terwijl ze vertellen dat ze in goede gezondheid zijn. Naast hen zit een duiker in wetsuit. De jongens zien er al een stuk relaxer en alerter dan in de eerste video van vlak na hun redding. 

Video player inladen...

Meest gelezen