Netta won met "Toy" voor Israël het Songfestival in mei.
AFP or licensors

Lijkt het ritmische "Toy" op "Seven nation army"? Universal schrijft brief naar Songfestivalwinnaar Israël

Bijna twee maanden na het Songfestival wordt winnaar Israël beschuldigd van plagiaat. Het label Universal Music heeft een brief geschreven naar de componisten waarin staat dat "Toy" gelijkenissen toont met... "Seven nation army", de hit van The White Stripes.

Een rocknummer en elektropop/dancenummer, op het eerste zicht zouden die genres uiteenlopen. Maar volgens de Amerikaanse platengigant Universal Music zijn er wel degelijk gelijkenissen tussen het winnende Songfestivallied "Toy" en "Seven nation army" -uit 2003- van The White Stripes. Het zou hem namelijk in het ritme zitten.

(VIDEO hieronder: luister goed en oordeel vooral zelf)

Universal vindt het plagiaat en stuurde blijkbaar een brief naar het componistenduo Doron Medalie en Stav Berger. Zij brachten de brief gisteren ter sprake in de tv-show "Good evening with Guy Pines".

"We zijn verbaasd dat we een brief ontvangen hebben en we zijn ermee bezig. Ik geloof dat binnen de twee weken de zaak van de baan zal zijn en dat tot tevredenheid van beide partijen", vertelt Medalie.

Als de plagiaatclaim tot een rechtszaak komt en Universal krijgt gelijk, zou dat kunnen betekenen dat Israël gediskwalificeerd wordt door de organisatoren van het Songfestival. Vraag is dan of de volgende editie in mei zal plaatsvinden in Israël.

Met "Seven nation army" wonnen Jack en Meg White de Grammy voor beste rocknummer.

Meest gelezen