Video player inladen...

Guy Verhofstadt: "Na de val van de Sovjet-Unie krijgen we een nieuw ijzeren gordijn"

Voor Guy Verhofstadt (Open VLD), oud-premier en fractieleider van de Europese liberalen, kan er ook na de doortocht van de Poolse premier Morawiecki in het Europees Parlement geen twijfel zijn: iedereen moet de Europese regels volgen. Verhofstadt vreest voor een nieuw ijzeren gordijn in Europa, met aan de ene kant de Europese Unie en aan de andere kant een aantal landen in Oost- en Centraal-Europa die een zogenoemde illiberale staat willen organiseren.

Het was een dovemansgesprek vanmiddag in het Europees Parlement tussen de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de meeste parlementsleden. De Poolse regering heeft beslist om 27 rechters van het hooggerechtshof vervroegd met pensioen te sturen, maar volgens de Europese Commissie en een meerderheid van de Europese Parlementsleden is die maatregel niet alleen in strijd met de Poolse grondwet, maar ook met de Europese regels over de rechtstaat. Maar Morawiecki was niet gediend van zoveel Europese pottenkijkers. 

Ook in een democratie moet je als meerderheid de basisregels van de rechtstaat respecteren

Guy Verhofstadt (Open VLD)

"Iedereen moet de Europese regels volgen", zei Verhofstadt vanavond nog eens in "Terzake". "Nadat we eerst het IJzeren Gordijn hebben afgeschaft, na de val van de Sovjet-Unie, krijg je nu een nieuw ijzeren gordijn met aan de ene kant de Europese Unie en aan de andere kant een aantal lidstaten van Centraal- en  Oost-Europa die een zogenaamde illiberale staat willen organiseren."

Regeringsleiders als Morawiecki of de Hongaarse premier Orban denken volgens Verhofstadt dat ze mogen doen wat ze willen omdat ze een meerderheid in hun parlement hebben. "Ook in een democratie moet je als meerderheid de basisregels van de rechtstaat respecteren."

Verhofstadt denkt dat we volgend jaar een strijd tegemoet gaan tussen nationalisten en populisten enerzijds, en hervormingsgezinde Europese krachten anderzijds, waartoe hij zichzelf rekent. "Een beweging die het alternatief zal zijn voor de zachte heelmeesters van de Europese Unie en de nationalisten en populisten", zegt hij.

"Het gaat niet goed met de Europese Unie", erkent de liberale voorman. "De mensen hebben gelijk als ze kritiek hebben op de Europese Unie. Maar de slechtste oplossing is de Europese Unie kapotmaken of eruit stappen zoals de Britten doen. Je moet de Europese Unie hervormen." 

Meest gelezen