Verijdelde aanslag Frankrijk: België vraagt overlevering Iraanse diplomaat en vermoedelijke medeplichtige

In het onderzoek naar de verijdelde bomaanslag door een Belgisch koppel vraagt ons land om de verdachten die in Frankrijk en Duitsland werden opgepakt, over te leveren aan ons land. Het gaat om een vermoedelijke medeplichtige van Iraanse origine en een Iraanse diplomaat. Het koppel werd zaterdag in ons land opgepakt, omdat het een aanslag wilde plegen op een conferentie van een Iraanse oppositiepartij. 

Dit weekend werd in Villepinte, ten noorden van Parijs, een man van 54 opgepakt van Iraanse origine. Het gaat om een vermoedelijke medeplichtige van de verijdelde aanslag in Frankrijk. Hij was aanwezig in de Franse gemeente waar de conferentie plaatsvond van een Iraanse oppositiepartij met 25.000 aanwezigen. Het Belgisch koppel van Iraanse origine, dat dit weekend opgepakt werd in Sint-Pieters-Woluwe, zou op die plek een aanslag hebben willen plegen.

Ons land heeft nu een Europees aanhoudingsmandaat uitgeschreven tegen hem. Er moet de komende dagen beslist worden of en wanneer de man wordt overgeleverd aan België. In Frankrijk waren nog twee anderen opgepakt, maar zij werden na verhoor opnieuw vrijgelaten.

Hetzelfde geldt voor de Iraanse diplomaat uit Duitsland. Hij zou een contactpersoon geweest zijn voor het Belgisch koppel. Het gaat om 46-jarige Iraniër die in Wenen gestationeerd is. 

Meest gelezen