Video player inladen...

"Brits koppel mogelijk vergiftigd door weggegooid flesje zenuwgif"

Het koppel dat zaterdag in Groot-Brittannië werd vergiftigd met het zenuwgif novitsjok, zou mogelijk besmet geraakt zijn door een weggegooid flesje. Dat zou een anonieme regeringsbron aan de krant Financial Times hebben gezegd. De Britse premier Theresa May meldt dat deze zaak zeer grondig onderzocht zal worden. Groot-Brittannië vraagt ook uitleg aan Rusland over de vorige aanval met het zenuwgif, op oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Rusland reageert dat dit een poging van de Britten is om de wereldbeker voetbal te bezoedelen en spanningen te creëren.

Volgens de Britse staatssecretaris voor Veiligheid Ben Wallace is het koppel in contact gekomen met resten van het zenuwgif dat in maart in Salisbury werd gebruikt. De Britse regering denkt niet aan een bewuste aanval.

"Er bestaat een mogelijkheid dat ze besmet zijn geraakt met een weggegooid flesje", dat zegt een anonieme regeringsbron aan de krant Financial Times. Het koppel zou vorige week bovendien in Salisbury geweest zijn, waar de Skripals ook vergiftigd werden.

Het koppel, een man van 45 en zijn vriendin van 44, werden zaterdag bewusteloos aangetroffen in een huis in de stad Amesbury, in het graafschap Wiltshire. Een plaats die zich op ongeveer 13 kilometer van Salisbury bevindt. De achtergrond van het stel werd onderzocht, maar niets kwam aan het licht wat een aanval met zenuwgif zou kunnen verklaren. Het koppel ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

May: "Onderzoeken tot op het bot"

"Zien dat nog twee andere mensen in het Verenigd Koninkrijk aan novitsjok werden blootgesteld, is duidelijk verontrustend. De politie gaat deze zaak tot op het bot onderzoeken", vertelde May aan de pers in Duitsland waar ze een ontmoeting heeft met bondskanselier Angela Merkel. "Mijn gedachten gaan uit naar de mensen van Wiltshire", voegde ze eraan toe.

Ik wacht op het telefoontje van de Russische staat

Ben Wallace

Groot-Brittannië roept Rusland ook op om informatie te geven over de vorige aanval met novitsjok in Salibury, op Skripal en zijn dochter. Groot-Brittannië heeft Rusland altijd verantwoordelijk gehouden voor deze zaak.

"De Russische staat zou ons kunnen vertellen wat er toen is gebeurd, wat ze hebben gedaan. En zo enkele van de grote hiaten die we nu hebben opvullen", dat zei de Britse minister van Veiligheid Wallace. "Ik wacht op het telefoontje van de Russische staat."

Rusland: "We hebben onze hulp aangeboden"

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat hij niet wist wie Ben Wallace was. Maar hij zei dat Rusland zijn hulp aan Groot-Brittannië had geboden bij het onderzoek naar de aanval met zenuwgif, maar dat die werd afgewezen.

Volgens een Russisch parlementslid Sergei Zheleznyak is "deze beschuldiging een poging van de Britten om het door Rusland gehoste WK te bezoedelen en spanningen te creëren". "Het gebeurt ook net voor de top tussen de VS en Rusland."

Deze beschuldiging is een poging van de Britten om het door Rusland gehoste WK te bezoedelen en spanningen te creëren

Sergei Zheleznyak

Zheleznyak, zei dat de vergiftiging van het paar zaterdag "een voortzetting is van een anti-Russische PR-hysterie die de Britse autoriteiten proberen te creëren".

"Dit gebeurt te midden van een vrij sterke positieve emotionele golf van Britse fans die naar Rusland kwamen om hun team te ondersteunen tijdens het WK", merkte hij voort op.

Zheleznyak voegde eraan toe dat een positieve perceptie van Rusland in strijd is met het officiële verhaal dat Groot-Brittannië over Rusland wil vertellen. En hij beschuldigt de Britse autoriteiten van het verdraaien van wat een overdosis drugs zou kunnen zijn als een nieuwe novitsjok-vergiftiging.

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen