Video player inladen...

Zeventig activisten dringen slachthuis Tielt binnen: "Een "schone dood" onder cameratoezicht is niet wat wij willen"

Zo'n zeventig activisten van dierenrechtenorganisaties zijn vanochtend vroeg het slachthuis van Tielt binnengedrongen. Ze eisen gelijkheid tussen mens en dier en protesteren tegen de vleesindustrie, die "dieren uitbuit en mishandelt". De politie kwam ter plaatse en kon een einde maken aan de actie. 

Rond 4.15 uur vanochtend drongen activisten het slachthuis van Tielt binnen. Onder hen vooral leden van de Franse organisatie 269 Libération Animale en de Belgische organisatie Bite Back.

De actievoerders wilden naar eigen zeggen "een individu bevrijden". En dus namen ze ook één varken mee. Daarna trokken ze naar wat zij "de gang des doods" noemen, de gang tussen de hokken van de dieren en de plaats waar ze geslacht worden. Daar ketenden ze zich vast.

Onderhandelen

De politie kwam massaal ter plaatse. "We zijn met hen beginnen onderhandelen, maar alles is rustig verlopen. Ze hebben geen geweld gebruikt", zegt Claude Vandepitte, de korpschef van de politiezone Tielt, aan VRT NWS. "We hebben hen uiteindelijk zélf losgemaakt, aangezien ze dat zelf niet wilden doen."

Alle activisten zijn door de politie geïdentificeerd en er zijn pv's opgesteld. "Het gaat voornamelijk om Franse actievoerders. We zullen hen later verhoren. De actievoerders riskeren verschillende aanklachten, waaronder diefstal met braak en eventuele bendevorming."

De dierenrechtenorganisatie heeft zelf beelden vrijgegeven van de actie via zijn Facebook- en Twitter-pagina. (Lees verder onder de beelden.)

Video player inladen...

In opspraak

Het slachthuis van Tielt kwam begin vorig jaar in opspraak, nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights er undercover beelden had gemaakt om wantoestanden aan te kaarten. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet daarop het slachthuis stilleggen.

Even later werd er een actieplan opgemaakt om dierenmishandeling te vermijden. Zo kwamen er meer camera's. Na een maand kon het slachthuis weer opengaan. "Maar ze doen niets anders dan de huidige situatie van uitgebuite dieren te verslechteren", zo staat te lezen op de Facebookpagina van 269 Libération Animale. "Een "schone dood" onder videotoezicht is niet wat wij willen. Het is tijd om deze nutteloze slachtingen te beëindigen."

269 Libération Animale en Bite Back

269 Libération Animale is een Franse dierenrechtenorganisatie die ingaat tegen het "speciesisme", een term die verwijst naar "de discriminatie tussen de verschillende diersoorten". Ze eisen radicale gelijkheid tussen mens en dier. 

"Het is al de derde keer dat we dergelijke actie voeren", vertelt Romain Perdrizet van de dierenrechtenorganisatie. "Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden." Alle bevrijde dieren worden opgevangen in het dierenasiel van 269 Libération Animale.

Bite Back - de organisatie die ook deelnam aan de actie - is een Belgische organisatie, die ook in Nederland actief is. Ze verzetten zich onder meer tegen dierenmishandeling, dierenleed in dierentuinen en circussen en dierenproeven. Drie jaar geleden trokken ze de straat op om de sluiting van de slachthuizen te eisen. 

Meest gelezen