Verijdelde aanslag Frankrijk: "Mijn cliënt is erin geluisd"

Volgens de advocaat van de man die samen met zijn partner een bomaanslag zou hebben willen plegen in de buurt van Parijs, is zijn cliënt erin geluisd. "Hij wist niet dat hij met springstof rondreed," zegt advocaat Ergün Top. De raadkamer heeft intussen beslist dat het koppel nog een maand langer in de cel moet blijven.   

Afgelopen zaterdag zou het Belgisch koppel van Iraanse origine een bomaanslag hebben willen plegen in Villepinte, ten noorden van Parijs. Daar vond een conferentie plaats van een Iraanse oppositiepartij met 25.000 aanwezigen. De politie pakte hen op in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. In hun auto werd springstof en een ontstekingsmechanisme voor een bom gevonden. 

Maar volgens Ergün Top, de advocaat van de man, is zijn cliënt misleid geweest: "Hij wist niet dat daar een bomaanslag ging gepleegd worden. En hij wist ook niet dat hij met springstof rondreed. Mijn cliënt is dus zelf zwaar onder de indruk." Of ook de vrouw niet op de hoogte zou geweest zijn, wil haar advocaat Ben Crosiers niet bevestigen. 

Mijn cliënt wist niet dat daar een bomaanslag ging gepleegd worden

Ergün Top, advocaat verdachte man van Iraanse origine

Rechten van verdediging geschonden?

Vandaag heeft de raadkamer in Antwerpen beslist om het koppel verder aan te houden. Maar de twee verdachten konden door de cipiersstaking niet worden overgebracht naar de rechtbank, en konden daardoor zelf geen uitleg komen geven. Volgens de advocaten van het koppel zijn hun rechten van verdediging daardoor geschonden.

"MIjn cliënt heeft een stelling die net iets anders is dan wat in de kranten staat," zegt Top. "Hij had dat graag aan de rechter voorgelegd, want dat is nog altijd zijn recht. Maar door de cipiersstaking wordt dat recht hem vandaag ontzegd." De advocaten hadden uitstel van de zaak gevraagd, maar dat werd hen niet toegezegd. Ze gaan mogelijk in beroep tegen de beslissing.

Ons land heeft deze week ook de overlevering gevraagd van de twee verdachten die in Frankrijk en Duitsland werden opgepakt. Het gaat onder meer om een Iraanse diplomaat. 

Meest gelezen