Amerikaanse milieuminister stapt op: "Een zonnekoning op zijn kabinet die stilaan wegzonk in zee van schandalen"

Scott Pruitt, de Amerikaanse minister van Milieu, heeft zijn ontslag ingediend, zo maakte president Trump via Twitter bekend. Pruitt was in opspraak gekomen door een reeks schandalen, onder meer over zijn levensstijl en het persoonlijk gebruik van overheidsgeld. "Hij was een soort zonnekoning op zijn kabinet", legt VRT-correspondent Björn Soenens uit. "Maar hij was stilaan aan het wegzinken in een zee van schandalen."

Op Twitter heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt dat de Amerikaanse minister van Milieu, Scott Pruitt, zijn ontslag ingediend heeft. Hij was verwikkeld in een reeks schandalen, onder meer over zijn levensstijl en het gebruik van overheidsgeld. 

Scott Pruitt stond welgeteld 503 dagen aan het hoofd van het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA - vergelijkbaar met een milieuminister van bij ons. "Pruitt was de kampioen van de deregulering", legt VRT-correspondent Björn Soenens uit.

Pruitt was de kampioen van de deregulering

Björn Soenens

"Voor hij bij EPA terechtkwam, voerde hij als minister van Justitie in Oklahoma 14 processen tegen het milieuagentschap dat hij daarna gaan leiden is. Hij heeft de regels over de CO2-uitstoot teruggedraaid, de regels over giftig afval teruggedraaid, de regels over het gebruik van pesticiden teruggedraaid en hij was een van de mensen die Trump aanmoedigde om uit het Parijse klimaatakkoord te stappen." Hij geloofde volgens Soenens ook absoluut niet dat de mens het klimaat om zeep kan helpen. 

"De zonnekoning op zijn kabinet"

Pruitt kwam al herhaaldelijk in opspraak, waardoor de roep tot ontslag ook alsmaar luider klonk. "Hij was stilaan aan het wegzinken in een zee van schandalen." Zo liepen er minstens tien onderzoeken naar hem over misbruik van federaal geld.

"Om een paar dingen op te sommen: hij installeerde een geluidsdichte telefooncel op zijn kabinet. Kostprijs 43.000 dollar. Hij vond ook dat hij uit veiligheidsoverwegingen altijd eersteklas moest reizen. Hij liet een contract maken om met een privéjet zijn verplaatsingen te doen. Prijskaartje: 100.000 dollar per maand. Hij huurde via de vrouw van een lobbyist goedkoop een appartement in DC - dat legde dan weer de banden bloot met lobbyisten. Hij verplichtte zijn bewakingsagenten om bij diners sirenes en zwaailichten te gebruiken. Hij gebruikte soms militaire vliegtuigen om terug naar huis te vliegen in Oklahoma. Zijn regeringswagen liet hij uitrusten met dure kogelvrije zetels. Hij liet zijn kabinetsmedewerkers de was ophalen, eten voor hem ophalen..."

"Kortom", zo besluit Soenens, "Hij was een soort zonnekoning op zijn kabinet."

Hoe was de relatie tussen Trump en Pruitt?

Met Trump had Pruitt overigens een uitstekende relatie. Zo werd hij vaak opgemerkt in de kantine van het Witte Huis. 

"Hij heeft lang het oor gehad van de president, maar op het einde besefte die dat de verhalen niet zouden ophouden, dat het schandaal niet te stelpen was en dat de positie van Pruitt onhoudbaar werd. Pruitt heeft nog geprobeerd om Justitieminister Sessions te laten vervangen door zichzelf, maar dat heeft niet gepakt."

Wat nu?

En nu? Voorlopig is het Andrew Wheeler die aan het roer van het EPA staat - maar definitief is dat nog niet. Wheeler was tot nu de nummer twee van het milieuagentschap, dus veel verandering in beleid valt er niet te verwachten. "Hij loopt helemaal in het spoor van Pruitt. Voor hij op het kabinet terechtkwam, was hij een lobbyist voor de kolenindustrie en streek hij 300.000 dollar per jaar op."

"Hij zal precies hetzelfde dereguleringsbeleid als Pruitt volgen: zo veel mogelijk voor de industrie doen, zo weinig mogelijk voor het milieu. Personeel wordt de laan uitgestuurd, budgetten verminderen..."

De opvolger van Pruitt zal precies hetzelfde dereguleringsbeleid volgen: zo veel mogelijk voor de industrie doen, zo weinig mogelijk voor het milieu

Björn Soenens

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Meest gelezen