Paul Fierens

BE-Alert bestaat één jaar en houdt eerste grote test: "314.500 berichten verstuurd"

In 145 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag BE-Alert getest, een alarmeringssysteem van de federale overheid. Wie zich daarvoor heeft ingeschreven, krijgt in noodsituaties een sms, telefoon of e-mail. Het systeem bestaat een jaar en werd daarom vandaag uitgebreid getest. In totaal werden meer dan 300.000 berichten verzonden. 

BE-alert werd een jaar geleden gelanceerd. Via dat systeem kan er makkelijk een sms, telefoon of e-mail worden gestuurd naar mensen in een bepaalde noodsituatie. Zowel burgemeesters, gouverneurs als ministers kunnen een bericht lanceren. 145 steden en gemeenten testten het systeem vandaag uit, en die eerste resultaten zijn indrukwekkend. In totaal werden 314.500 berichten verstuurd. Het gros daarvan (200.000) waren sms'jes. Daarnaast werden er ook 108.000 e-mails verzonden en 6.500 gesproken berichten. 

Yves Stevens van het Federaal Crisiscentrum is blij met die resultaten. Toch merkte het crisiscentrum dat er op piekmomenten vertraging zat bij het verzenden van de sms-berichten. "Dat gaan we de volgende weken grondig analyseren, zodat we te weten komen wat de oorzaak van die vertraging is." 

26 keer

Het afgelopen jaar is BE-alert 26 keer geactiveerd door steden en gemeenten. Naar wie er een melding gaat, is afhankelijk van de situatie. "Bij sommige situaties moeten enkel de bewoners worden bereikt, denk aan vervuild drinkwater of een elektriciteitsstoring", zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in "De ochtend" op Radio 1. "Maar bij een rookincident moet iedereen die op die plek aanwezig is gealarmeerd worden."

Stevens benadrukt nog dat BE-Alert maar één van de vele kanalen is langswaar het Crisiscentrum communiceert. "We blijven ook de media, sociale media en onze website gebruiken."

Goede basis

Een jaar na de lancering zijn iets meer dan 343.000 adressen geregistreerd. "Dat is een goede basis, maar dat aantal moet zeker naar omhoog. Het is echt belangrijk dat iedereen zich registreert." Daarom wil het Federaal Crisiscentrum het systeem nog bekender maken. "We komen met een campagne via radio en sociale media. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich registeren", besluit Stevens. 

Wie zich wil inschrijven, kan dat doen via de website van BE-alert. 

(Her)beluister hier het gesprek met Yves Stevens

Meest gelezen