© VRT 2012

Burgemeesters niet langer persoonlijk aansprakelijk bij ongeval op hun grondgebied

Wie een strafzaak wil aanspannen omwille van slechte straatverlichting of putten in de weg, kan binnenkort zijn gemeente aanklagen. De kamer keurt straks een wetsvoorstel goed waardoor ook de overheid strafbaar wordt.

Vandaag kunnen steden en gemeenten niet voor de strafrechter gedaagd worden, zij genieten immuniteit. Daardoor is het de mandataris - vaak de burgemeester - die persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt. 

In 2006 werd de burgemeester van Damme Dirk Bisschop (CD&V) veroordeeld voor een dodelijk ongeval op een kruispunt. Volgens de rechter was dat gevaarlijk door de slecht verlichting. 

De filosofie achter de regeling was dat politieke afrekeningen niet voor de strafrechter gevoerd mochten worden. Maar in de praktijk gebeurde dat toch, zegt kamerlid voor CD&V Raf Terwingen. "Je kon niet de overheid maar wel de burgemeester gaan dagvaarden, met alle gevolgen vandien. Door de nieuwe wet hoeven slachtoffers niet langer te zoeken wie ze zouden kunnen dagvaarden. Ze zullen de overheid kunnen dagvaarden en weten meteen ook dat die altijd de schade zal kunnen betalen."

Burgemeesters zullen door het nieuwe wetsvoorstel nog altijd kunnen aangeklaagd worden, vreest Koenraad Degroote (N-VA). "Het parket kan nog altijd beslissen om de burgemeester te dagvaarden, net zoals de burgelijke partij. Maar er is nu wel de keuze." Hij is blij dat er eindelijk duidelijkheid komt.

"Het is toch niet normaal dat de burgemeester op het strafbankje moet gaan zitten omdat er een verkeerslicht niet werkt, dat is niet meer van deze tijd. Telkens er zich zo'n geval voordoet, schreeuwt iedereen moord en brand dat het niet nodig is dat de burgemeester daarvoor moet opdraaien. Er moest een wettelijke regeling komen die de situatie versoepelt."

De nieuwe wet zal over drie jaar geëvalueerd worden

 

Meest gelezen