Video player inladen...

Constructiefouten vastgesteld in kerncentrale Tihange 3: "België wint WK stilgelegde kerncentrales"

In de kerncentrale Tihange 3 blijken er constructiefouten te zitten. Dat ontdekte de krant Le Soir en wordt door Engie Electrabel bevestigd aan onze redactie. Het gaat om het metaal in gewapend beton, dat niet zit op de plaats waar het volgens de plannen zou moeten zitten. In de Kamer kreeg bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) ongeruste vragen van de oppositie. "We weten nog niet of we het WK-voetbal gaan winnen, maar we zijn wel wereldkampioen stilgelegde kerncentrales."

De kerncentrale van Tihange 3 ligt al stil sinds eind maart, nadat er betonproblemen waren vastgesteld. Bij onderhoudswerken blijken er nu ook constructiefouten in het beton te zitten.

"Het gaat om een gebouw naast het reactorgebouw", aldus Hugé. "Er staan veiligheidssystemen van secundair niveau."

Nadat er in dat gebouw eerder dit jaar betondegradatie werd vastgesteld, moesten er herstellingswerken uitgevoerd worden. Daarbij werden delen van het beton weggeschraapt. "We hebben toen vastgesteld dat bepaalde metaalplaten niet lagen waar ze volgens de plannen zouden moeten liggen."

Engie Electrabel vermoedt dat de metaalplaten verschoven zijn toen het beton gegoten werd, dat was in de jaren 80 bij de constructie van het gebouw. De constructiefout is sindsdien altijd onopgemerkt gebleven.

"We voeren nu een onderzoek naar de gevolgen hiervan", aldus Hugé. Normaal gezien zou de centrale eind september opnieuw moeten opstarten, maar het is niet duidelijk of dat ook effectief kan gebeuren nu blijkt dat er constructiefouten in het gebouw zitten. Het is niet duidelijk of er ook op andere plaatsen in het gebouw constructiefouten zijn.

"Hoe kan het dat constructiefouten nu pas ontdekt werden?"

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer kreeg bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) verschillende vragen over de nucleaire veiligheid. "We weten nog niet of we wereldkampioen voetbal gaan worden, maar het WK onbeschikbare kerncentrales hebben we wel gewonnen", zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen). 

Karin Temmerman (SP.A) vroeg zich af hoe het mogelijk is dat de constructiefouten in de jaren '80 werden gemaakt en nu pas ontdekt werden.

"Geen gevaar"

Minister van Nucleaire Veiligheid Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat de kerncentrales in ons land gecontroleerd worden door het Fanc, het onafhankelijke agentschap voor nucleaire controle.

"Tihange is stilgelegd door betonproblemen", aldus Jambon. "We waren niet zeker genoeg dat Tihange nog bestand zou zijn tegen een zware aardbeving of een vliegtuiginslag. Op zo'n moment leggen we de reactor meteen stil."

Volgens Jambon bewijzen de huidige ontdekkingen dat het Fanc goed werk levert. "We leggen reactoren stil als blijkt dat er in eendert welke omstandigheid het kleinste gevaar zou kunnen zijn."

Meest gelezen