Video player inladen...

De Block vraagt collegialiteit van collega's voor overschrijding kankerbudget

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) trekt naar de begrotingsgesprekken met een gat van bijna 300 miljoen in haar budget. Het tekort is voor een groot deel te wijten aan het succes van nieuwe kankerbehandelingen. De Block wil daar niet op besparen en vraagt daarom een geste van haar collega's.

De uitgaven voor behandelingen zoals immunotherapie zijn inderdaad gestegen", zegt De Block. "Maar daardoor redden we wel mensenlevens of verhogen we de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk. De Block wil die overschrijding buiten de inspanningen laten die ze al gedaan heeft. Ze citeert daarbij een verslag van het Rekenhof dat stelt dat in 2017 de regering een inspanning heeft gedaan van 1,3 miljard en dat 69 procent daarvan in de gezondheidszorg is gerealiseerd.

"Ik zal daar aan verder werken, maar vraag nu alleen van deze uitzonderlijke overschrijding van 300 miljoen buiten de algemene begroting te laten"; zegt De Blok in "Villa politica". "Wij hebben vroeger collegiaal beslist om meer in te zetten op veiligheid en op de opvang van migranten, ik vraag nu van mijn "lieve collega's" ook een collegiale beslissing om deze kankerbehandelingen uit de begroting te laten."

Ik vraag aan mijn lieve collega's een collegiale beslissing om deze kankerbehandelingen buiten de begroting te laten

De minister ontkent ook dat ze voor de rest niet wil besparen in het budget van de gezondheidszorg. "Ik heb nog altijd besparingen die gepland zijn. Omwille van de vergrijzing zou het budget volgens het Planbureau elk jaar met 2,2 procent moeten stijgen, en ik moet het doen met een stijging van 1,5 procent."

Of de "lieve collega's" van De Block tijdens het opstellen van de begroting akkoord zullen gaan met haar vraag om collegialiteit valt nog te bekijken. Zelf kijkt ze in ieder geval uit naar "aangename weken en weekends".  Ook op de opmerking van vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat als alle ministers hun zakken dichtnaaien, we niet aan de begroting moeten beginnen, antwoordt De Block gevat. "OK, dan kunnen wij ook op vakantie gaan zoals iedereen. Ik ben akkoord met Kris Peeters, noteer het."

Meest gelezen