Drones binnenkort ook in de landbouw?

Drones, minivliegtuigjes zegt maar, kunnen ingezet worden in de land- en tuinbouw om bijvoorbeeld pesticiden te spuiten op de akkers. In Oosterzele is zo'n spuitdrone uitgetest.

Voor het eerst in Vlaanderen is een spuitdrone getest.  Het ILVO, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, testte de drone op een veld in Oosterzele. Het ILVO wil piloten opleiden om met de drones te werken.

Het toestel kan vanuit de lucht bijvoorbeeld pesticiden op groenten en fruit spuiten. Maar niet elke landbouwer zal drones nodig hebben, zegt Koen Mertens.

Het voordeel van een drone is dat je hem gericht kan inzetten en bijvoorbeeld op 1 specifieke plaats in je veld een ziekte bestrijden. Of je kan hem toepassen om gewasbeschermingsmiddelen te spuiten op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld op een drassige grond waar je met een landbouwmachine niet op kan.

Meest gelezen