De Gentse draak spuwt weer vuur

Tijdens de Gentse Feesten komt er elke avond een steekvlam uit de draak op het Belfort. De eerste test voor dat vuurspektakel is goed verlopen.

"Voor de 175e editie van de Gentse Feesten wilden we eens iets speciaals doen", vertelt schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open VLD). "Gespecialiseerde firma's hebben met een kraan het vuurmechanisme gemonteerd, in samenspraak met de brandweer."

"Het was een groot puzzelwerk, om alles samen te brengen op die grote hoogte", zegt Jeroen De Schuyteneer van de dienst Feestelijkheden. Aan de draak zelf mochten ze niets bevestigen. Dus moest de installatie op de as onder de draak aangebracht worden. Bovendien draait de draak met de wind mee en dus moet de vuurinstallatie ook mee kunnen draaien. Dat gebeurt met tandwielen en een motor.

De test woensdagavond is prima verlopen.  De brandweer was op grote hoogte aanwezig om de temperatuur te meten en om te kijken hoe het vuur zich verplaatst.

De steekvlam bereikt zo'n 15 meter en wordt zo'n 1.000 graden warm. Het was 199 jaar geleden dat de Gentse draak nog 's vuur had gespuwd. Dat gebeurde telkens toen de stad iets te vieren had.  Tijdens de Gentse Feesten is het spektakel elke avond om 22.30 uur te zien. 

Meest gelezen