Dierenrechtenorganisaties kritisch voor Franse actie in Tielt: "Dit haalt niks uit"

Een groep Franse dierenrechtenactivisten die een Belgisch slachthuis binnendringen om zich daar vast te ketenen: de Belgische dierenrechtenorganisaties Animal Rights en GAIA trekken eens een wenkbrauw op. "Met zo'n actie breng je dierenleed niet in beeld."

"Een actie in ware commandostijl", zo omschrijft Michel Vandenbosch van GAIA de beelden van vanochtend. In het slachthuis van Tielt drongen voorbije nacht tientallen Franse activisten van de dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale binnen. De beelden van die actie werden vanochtend verspreid via Facebook: veel geharrewar en mensen in zwarte kledij. Ze namen één varken mee en ketenden zich vast aan de hokken.

Vandenbosch denkt wat nostalgisch terug aan zijn allereerste GAIA-actie in een kippenkwekerij, in 1992. Tientallen actievoerders blokkeerden toen de slachtlijn. "De geschiedenis herhaalt zich", grinnikt hij. "Media-aandacht gegarandeerd."

Dat ene varken zal misschien gespaard blijven van de slacht en een mooi leven krijgen. Dat is dan toch ook een verschilletje dat ze gemaakt hebben

Michel Vandenbosch, GAIA

Hij voegt er wel aan toe dat het zijn stijl niet meer is. "Die fase zijn wij al lang voorbij. Wat ons interesseert, zijn maatschappelijke hervormingen. We hebben al bewezen dat we daartoe in staat zijn. We hebben Belgen bewust gemaakt van dierenrechten. En intussen staan die ook duidelijk op de politieke agenda."

Vandenbosch betwijfelt of je hetzelfde bereikt met een actie als die van de Franse activisten. "Je kan nu niet verwachten dat het slachthuis van Tielt zijn deuren zal sluiten. Maar goed: ze hebben één varken meegenomen, als symbool. Dat dier zal misschien gespaard blijven van de slacht en een mooi leven krijgen. Dat is dan toch ook een verschilletje dat ze gemaakt hebben." 

Michel Vandenbosch van GAIA.

Undercover

Maar Nadine Lucas van Animal Rights is een pak scherper. "Deze manier van werken haalt niks uit."  Het was haar organisatie die vorig jaar ophef veroorzaakte met undercoverbeelden van wantoestanden in het slachthuis van Tielt. Het slachthuis moest daardoor een maand sluiten en er werden maatregelen genomen om meer dierenmishandeling te vermijden.

Onze undercoverbeelden van vorig jaar hebben veel beter getoond hoe het eraan toe ging in het slachthuis

Nadine Lucas, Animal Rights

"Zo maak je mensen niet bewust van dierenleed", vindt Lucas, die uiteraard wel begrip toont voor de woede en het verdriet van de actievoerders. "Maar de varkens in kwestie worden uiteindelijk toch geslacht. En je zet mensen met zo'n actie ook niet aan om geen vlees meer te eten. Onze undercoverbeelden van vorig jaar hebben veel beter getoond hoe het eraan toe ging in het slachthuis."

Vandenbosch snapt de timing daarom ook niet goed. "De actie lijkt geïnspireerd door wat er vorig jaar is aangeklaagd. Maar intussen zijn daar wel maatregelen genomen natuurlijk." 

Nadine Lucas van Animal Rights.
Foto Kurt

"Slachten is altijd wreed"

Lucas zelf geeft wel toe dat ze er ook niet van overtuigd is dat de inspanningen in de slachthuizen ver genoeg gaan. "Ook als je het slachtproces strikt volgens de wettelijke regels uitvoert, is er nog altijd enorm veel dierenleed. Ik denk daarbij aan het verdoven van de dieren met gas. Dat is helemaal niet pijnloos. Dat veroorzaakt verstikkingsverschijnselen. Dus slachten is in onze ogen altijd een wrede bedoening."

Net dat is natuurlijk ook het punt van de Franse actievoeders, weet Vandenbosch. "269 Libération Animale volgt de filosofie die in Frankrijk erg populair is, het anti-speciesisme." Die stroming is tegen de discriminatie van wezens op basis van hun soort: mens boven dier, dat kan niet. Mensen die dieren slachten al helemaal niet. "Dat is vrij radicaal, maar er valt filosofisch en ethisch veel voor te zeggen", vindt Vandenbosch.

Je kunt je afvragen: zijn er in Frankrijk geen slachthuizen genoeg? Het heeft iets napoleontisch

Michel Vandenbosch, GAIA

Maatregelen of niet, slachthuizen blijven dus vooralsnog slachten. In de ideale wereld houdt dat ooit op, zegt Lucas: "Dit dierenleed kan je maar stoppen door geen vlees meer te eten. Er zijn nu eenmaal geen pijnloze en vriendelijke manieren om dieren dood te maken."

Dat de Franse organisatie nu net dat punt in ons land komt maken, noemt Vandenbosch wel wat vreemd. "Je kunt je afvragen: zijn er in Frankrijk geen slachthuizen genoeg? Het heeft iets napoleontisch. (lacht)"

Michael Gore (FEBEV) en Michel Vandenbossch (GAIA) in de studio van "Terzake"

Video player inladen...