(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitse politiebond uit kritiek op Merkels plan: "Het is slechts een gedeeltelijke oplossing"

Een Duitse politievakbond uitte kritiek op het plan dat bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer enkele dagen geleden overeenkwamen. De twee schaarden zich toen achter de opening van gesloten centra aan de Duitse grens met Oostenrijk. Volgens de bond zal dat betekenen dat migranten via andere landen Duitsland zullen binnenkomen. 

"Het plan is slechts een gedeeltelijke oplossing, omdat niet aan de andere Duitse grenzen gedacht is", aldus Jörg Radek van vakbond GdP. "Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat de transitcentra in Beieren na twee of drie maanden leeg zullen zijn, en dat er elders een stijging zal zijn."

Merkel zit vandaag samen met de top van de drie partijen van haar regering. De SPD maakte de afgelopen dagen voorbehoud bij het plan van Merkel en Seehofer, maar volgens regeringsbronnen wordt er vandaag toch een compromis gesloten.

Seehofer, die behalve minister van Binnenlandse Zaken ook partijleider is van de Beierse CSU, zette de afgelopen weken zwaar in op een strengere bewaking van de Oostenrijk-Duitse grens. Het aantal aankomsten is echter dramatisch gedaald sinds het hoogtepunt van de crisis in de zomer van 2015. Merkel bezweek voor de druk van haar kartelpartner om migranten vast te houden aan de grens terwijl hun status gecheckt wordt.

"Fictie van niet-toegang"

Politiebond GdP haalt ook uit naar de "fictie van niet-toegang", omdat de centra niet gelden als Duits grondgebied. De vakbond wijst op een beslissing van een rechtbank, uit 2015, die bepaalde dat fysiek een voet zetten op Duits grondgebied betekent dat het grondgebied betreden wordt.

Het plan zou volgens Radek ook juridisch niet kloppen omdat een wet bepaalt dat mensen niet langer dan 24 uur vastgehouden mogen worden, behalve als er bewijzen zijn dat ze een misdaad begaan hebben.

Vandaag ontmoet Merkel niet alleen haar coalitiepartners, maar ook de Hongaarse premier Viktor Orban. Seehofer heeft dan weer een ontmoeting met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.

Meest gelezen