SPD-voorzitter Angela Nahles
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse regering is het eens over pakket maatregelen tegen de illegale immigratie

Binnen de Duitse regering is een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om de illegale immigratie tegen te gaan. Na het akkoord van de voorbije dagen tussen de christendemocratisch CDU van kanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU, hebben beide partijen nu een overeenkomst gesloten met de derde regeringspartij, de sociaaldemocratische SPD.

De opvang van asielzoekers leidde de voorbije weken bijna tot een breuk tussen de CDU en de CSU. CSU-voorzitter Horst Seehofer wilde vluchtelingen die in een ander land asiel hadden aangevraagd aan de Duitse grens terugsturen. Merkel van haar kant pleitte voor een Europese aanpak.

De beide partijen kwamen uiteindelijk overeen om aan de Duits-Oostenrijkse grens "transitcentra" op te richten waar economische migranten vastgehouden zouden kunnen worden. Maar dat plan stuitte op verzet van de SPD, die zich in het verleden fel tegen dergelijke centra verzet had.

SPD-voorzitter Angela Nahles kwam daarop met een eigen voorstel en de drie partijen hebben nu een akkoord bereikt over een pakket maatregelen om de illegale migratie tegen te gaan.  Volgens Nahles zal Duitsland zich binnen Europa niet apart opstellen en zullen er geen vluchtelingen aan de grens worden teruggestuurd en komen er geen transitcentra. Later dit jaar zal er een compleet nieuwe migratiewet komen.

Alhoewel er geen sprake meer is van transitcentra, is Seehofer toch tevreden. Hij zegt dat de SPD het moeilijk had met het woord "transitcentrum" en dat dat daarom uit de deal verdwenen is. De asielzoekers zullen nu worden ondergebracht in de bestaande politie-infrastructuur. Daar zal nagekeken worden of de migranten niet al in een ander Europees land asiel hebben aangevraagd.  Er moeten nog wel akkoorden worden afgesloten met de andere EU-lidstaten over een mogelijk terugsturen van  asielzoekers naar die landen.

De SPD-kopstukken Scholz en Nahles stellen het akkoord voor.
AFP or licensors

Meest gelezen