Videospeler inladen...

Europees Parlement wil grondig debat over auteursrechten: teleurstelling voor artiesten als Paul McCartney

Het Europees Parlement wil zich ten gronde buigen over het auteursrechtendebat. Dat is net gestemd in Straatsburg. Verschillende artiesten, waaronder Paul McCartney en Kris Wauters, hadden het Europees Parlement opgeroepen om het wetgevende proces niet langer te vertragen maar die wens is dus niet verhoord. Verschillende Europese Parlementsleden vrezen dat de vrijheid om zaken te posten op het internet te sterk wordt ingeperkt.

Als iemand een filmpje op YouTube post met daarin muziek, betaalt YouTube daar geen auteursrechten voor aan de makers van de muziek. Dat vinden veel songwriters en artiesten niet eerlijk. Daarom is er in Europa een debat aan de gang dat videoplatformen moet dwingen om meer auteursrechten te betalen.

De commissie juridische zaken zou normaal gezien rechtstreeks gaan onderhandelen met de lidstaten om een oplossing te vinden, maar het Europees Parlement heeft zonet beslist dat het debat eerst ten gronde gevoerd moet worden voor het voltallige parlement. Dit betekent dat het wetgevende proces sterk vertraagd wordt.

"Tekst is niet duidelijk genoeg"

Videospeler inladen...

"Natuurlijk moeten artiesten eerlijk vergoed worden", zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt. "Maar het gaat over de manier waarop dat moet gebeuren." Van Bossuyt vraagt zich af hoe een platform het onderscheid zou kunnen maken tussen een parodie -waarop geen auteursrechten betaald moeten worden- en het uploaden van een origineel nummer waarbij wel rechten moeten worden betaald. 

Daarnaast moet de wet volgens Bossuyt ook duidelijker zijn over wie verantwoordelijk is en waarvoor exact.

Ook SP.A-polica Kathleen Van Brempt stemde het mandaat van de commissie juridische zaken weg. "De nieuwe voorstellen zijn vooral op maat geschreven van het bedrijfsleven én de nieuwe regels riskeren de deur open te zetten voor censuur", aldus Van Brempt.

Videospeler inladen...

"Geen vrijheid en blijheid op het internet", stelt Europarlementslid voor Groen Bart Staes. "Je moet de filters zo uitbouwen dat ze de rechten van creatievelingen beschermen, maar ook dat niet alleen de grote bedrijven ze kunnen hanteren."

Videospeler inladen...

Europarlementslid voor CD&V Ivo Belet stemde voor de tekst die voorlag. "Iedereen kan nog altijd filmpjes met muziek uploaden. Het gaat erom dat wie een verdienmodel opzet met het materiaal van anderen, daarvoor de artiesten moet vergoeden", zegt Belet. "De grote bedrijven zoals Google lobbyen sterk en sturen fake news de wereld in alsof het einde van het internet nabij is, wat helemaal niet waar is." 

Artiesten hoopten op andere uitkomst

In de aanloop naar de stemming hadden verschillende artiesten de Europarlementsleden opgeroepen om het auteursrechtendebat niet tegen te houden. Onder meer Paul McCartney schreeft een open brief om te pleiten voor een eerlijke vergoeding voor de oorspronkelijk makers van muziek die op YouTube wordt gepost.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen