2018 Invision

Franse filmmaker Claude Lanzmann (bekend van "Shoah") is overleden

In Parijs is de Franse filmmaker en auteur Claude Lanzmann overleden. Dat meldt zijn uitgever Gallimard. Hij is vooral bekend van "Shoah", een documentaire film van ruim 9 uur over de Holocaust. Hij was 92.

Lanzmann is geboren in Parijs in 1925 als telg van een Joodse familie die uit Oost-Europa was gemigreerd. Hij was een adolescent tijdens de nazibezetting van Frankrijk en maakte deel uit van het verzet. In de jaren 50 had hij een relatie met filosoof, auteur en feminist Simone de Beauvoir. Hij werkte samen met Jean-Paul Sartre en andere filosofen.

In het midden van de jaren 70 begon hij overlevenden, getuigen en daders van de Holocaust in WO II te interviewen. Dat resulteerde in 1985 in "Shoah", een documentaire film van liefst 9,5 uur. De titel verwijst naar het Hebreeuwse woord voor Holocaust.

"Shoah" staat algemeen bekend als een meesterwerk van mondelinge geschiedenis. Veel van de ruwe opnames van de interviews worden bewaard in het Holocaustmuseum in Washington D.C. in de VS.

Lanzmann was 3 keer getrouwd en kreeg 2 kinderen: een dochter Angelique en een zoon Felix. Die laatste stierf vorig jaar aan de gevolgen van kanker op 23-jarige leeftijd.

In 2009 publiceerde Lanzmann zijn autobiografie "The Patagonian hare". Daarin had hij het onder meer over zijn jeugd, de impact van het nazisme op zijn leven en zijn relatie met De Beauvoir. 3 jaar eerder kreeg hij het lintje van het Légion d'honneur, de hoogste onderscheiding in Frankrijk.

Meest gelezen