Gent wil "piemels" weg

In Gent zorgen kalktekeningen in de Jutestraat voor opschudding. Kinderen tekenen er al vijf jaar bij het einde van het schooljaar met kalk op straat om automobilisten zo aan te manen om zich aan de zone 30 te houden. Dit jaar doken er ook enkele tekeningen van geslachtsdelen op en diende iemand een klacht in. De stad vraagt de bewoners nu om de tekeningen te verwijderen, maar zij weigeren.

Elk jaar sluiten enkele bewoners van de Jutestraat in Gent het schooljaar af met een kalkactie. In de straat laten ze kinderen kalktekeningen maken, om het doorgaand verkeer in de drukke straat af te remmen. De actie is een succes en heel wat kinderen doen er aan mee.

Maar dit jaar doken er ook enkele tekeningen op, die voor discussie zorgen. Kinderen beweren dat ze een ijshoorntje met twee bollen hebben geschilderd, anderen zien er dan weer penissen in. Iemand stuurde daarover een mail naar de stad en die onderneemt nu actie. 

"Het was een goedbedoelde actie rond verkeersveiligheid", zegt preventie-ambtenaar Sandra Rottiers, "maar het is uit de hand gelopen. Heel het wegdek staat vol met teksten en tekeningen. Ik heb ook de indruk dat iemand door de natte kalk heen gereden is, waardoor het een vuile boel geworden is." Gent verwijst niet expliciet naar de tekeningen van de geslachtsdelen maar wil toch dat de boel wordt opgeruimd. 

bekladde straat

De stad gaat nu aan de buurtbewoners vragen om de tekeningen zelf te verwijderen met de hogedrukspuit. "Als we onze ploeg moeten inzetten die graffiti verwijdert, dan moeten we de kosten doorrekenen, dus geven we nu de kans aan de buurt om hun straat zelf weer proper te maken", aldus nog Sandra Rottiers.

De bewoners reageren ontzet en noemen de actie overdreven, zeker omdat er nu waterschaarste is. Ze roepen de stad op om geen water te verspillen en geven alvast aan de rekening van mogelijke opruimacties niet te betalen. Buurtbewoonster Linde Jacobs: "We vragen al vijf jaar om een verkeersbord aan het begin van de straat dat aanduidt dat hier een zone 30 geldt, daar wachten we nog altijd op. Maar, bij één klacht tegen een ludieke actie grijpt de stad wel meteen in. Dat begrijpen we niet." 

Meest gelezen