Videospeler inladen...

Podcasts beluisteren voor dummies: zo werkt het

U heeft het mogelijk al gemerkt: de podcast is bezig aan een revival. Zo'n audiobestand, dat u onder meer kan beluisteren via uw smartphone of mp3-speler (vandaar ook de naam: een samentrekking van iPod en broadcast) is erg handig om te beluisteren tijdens het pendelen, thuis of op vakantie, en bovendien kan u kiezen uit een enorm aanbod wereldwijd. Klinkt aanlokkelijk, vindt u niet? Maar hoe krijgt u een podcast op uw smartphone of mp3-speler en hoe beluistert u ze?

Om video online te bekijken bestaan er verschillende platformen zoals YouTube, Netflix, Facebook, nieuwssites,... Om online klank (podcasts) te beluisteren bestaan er ook verschillende platformen. De bekendste zijn de Apple Podcast app, Soundcloud, Stitcher,... Midden jaren 2000 kende de podcast een eerste opleving toen Apple een aparte app aanbood om podcasts te verzamelen en te beluisteren. De laatste jaren zitten ze opnieuw in de lift.

Met een podcastapp kan u zich abonneren op verschillende podcasters (makers van podcasts) naar eigen keuze. Wanneer zij een nieuwe aflevering publiceren, ziet u ze automatisch verschijnen in uw app.

Waarover gaan podcasts?

U kiest zelf op welke podcasters u zich abonneert. De aangeboden onderwerpen zijn zeer divers. In elke podcastapp kan u per thema selecteren. Nieuws, politiek, sport, komedie, gezondheid, kunst, entertainment, muziek,... Iedereen vindt wel iets dat hem of haar interesseert. De duur van een podcast wordt bepaald door de podcaster zelf.

Waar en wanneer luisteren?

Ook waar en wanneer u een podcast beluistert bepaalt u helemaal zelf. Veel mensen beluisteren ze graag tijdens het pendelen op de trein, bus, in de auto of tijdens het wandelen. Ook tijdens het sporten kan een podcast een aangename afleiding zijn.

Tijdens de vakantie kunnen podcasts u vergezellen tijdens lange ritten of vluchten. En ook op het strand of aan het zwembad kan u ervoor kiezen om uw boek even aan de kant te leggen en een podcast te beluisteren.

Zo werkt het op iPhone/iPad

Videospeler inladen...

Als u de term "podcast" ingeeft in de App Store, dan zal u merken dat er veel podcastapps bestaan. In bovenstaande video tonen we u hoe u podcasts kan beluisteren via de Apple podcastapp. Die staat standaard op elke iPhone en iPad. We tonen u ook hoe u podcasts kan beluisteren via de VRT NWS app en via Soundcloud.

Zo werkt het op Androidtoestellen

Videospeler inladen...

Ook in de Google Play store vindt u veel podcastapps. In bovenstaande video tonen we u hoe u een podcast kan beluisteren via de VRT NWS app en via Soundcloud.

Meest gelezen