Scheire Willem

Honderd kandidaten om provinciegouverneur te worden in Oost-Vlaanderen

De provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, gaat met pensioen. Voor het eerst zal een nieuwe gouverneur gezocht worden via een open sollicitatieprocedure. Daar hebben zich ondertussen al ruim honderd mensen voor aangemeld, schrijft De Tijd. "Het gaat om kabinetschefs, hooggeplaatste ambtenaren en diplomaten", zegt Briers in "De ochtend" op Radio 1. "Maar er zitten net zo goed gewone burgers tussen.

In april kondigde Briers aan met pensioen te zullen gaan. De Vlaamse regering besliste toen dat de nieuwe gouverneur voor het eerst via een vacature aangesteld zou worden. Blijkbaar zijn er veel kandidaten die de functie graag zouden opnemen.

Briers is niet verbaasd met de honderd kandidaturen. "Het is een fantastische job", klinkt het. "Het staat in de wet dat we burgers helpen met problemen met de overheid en ook met problemen in het algemeen. Dat nemen we heel serieus. Gisterenavond stond ik nog bij burgers van de wijk "klein Rusland" in Zelzate, enkele uren daarvoor stond ik bij de koning om te kijken hoe we hechter kunnen samenwerken met Nederland."

Mijn opvolger zal goed moeten kunnen bemiddelen en goed moeten kunnen studeren.

Jan Briers

Het loon van een provinciegouverneur zal ongetwijfeld niet slecht zijn. "Maar ik zie dat ongeveer de helft van de gemeentesecretarissen meer verdienen dan een gouverneur. Ook de helft van de politiecommissarissen krijgt meer betaald. Een gouverneur mag trouwens niet cumuleren. Ik vind dat heel goed, want zo ontstaat er nooit een schijn van belangenvermenging."

Briers zelf is niet betrokken in de selectieprocedure voor een nieuwe gouverneur. "De Vlaamse regering beslist."

Een goede provinciegouverneur moet volgens Briers "goed kunnen bemiddelen en goed kunnen studeren". "Je bent bezig met de veiligheid van mensen, maar ook met milieu en met de waterkwaliteit. Je hebt wel wat kennis nodig."

Meest gelezen