© VRT JOKKO

Lieven Scheire: "Britse comedypubliek meet zich graag een morele superioriteit aan"

Veel Britse comedians zijn bang dat ze met hun humor tegen zere schenen zullen schoppen en zo het etiket "racist" krijgen. Dat zegt Lieven Scheire in "Radio Rusland". De Vlaamse comedian reageert daarmee op de commotie in het Verenigd Koninkrijk waar de BBC zegt dat Monty Python vandaag niet meer zou kunnen.

Ophef aan de andere kant van het Kanaal: nadat de BBC had laten weten dat Monty Python als collectief van uitsluitend blanke mannen anno 2018 niet meer zou kunnen, heeft Terry Gilliam van de Britse comedygroep kwaad gereageerd met de woorden dat hij voortaan een zwarte lesbienne in transitie is.

"Het verhaal is genuanceerder dan de manier waarop Gilliam het leest", zegt Lieven Scheire in "Radio Rusland" op Radio 1 (zie audio onder). "Het is een moeilijk verhaal met veel nuances. In deze tijd is dat niet populair. De BBC zegt enkel dat een comedyprogramma of zelfs een panel met enkel blanke mannen in niet meer van deze tijd is. Gilliam interpreteert dat als: Monty Python had niet mogen bestaan."

Rolmodellen

"Het Verenigd Koninkrijk is hypergevoelig op vlak van diversiteit en de BBC is daar erg proactief in. De Britse openbare omroep wil rolmodellen creëren en dat is nuttig. Het kan niet dat hele groepen van de bevolking geen enkel rolmodel in comedy, op tv of in opinieprogramma's hebben."

"Britse comedy is ook hypergevoelig op vlak van politieke correctheid, dit op een manier waarbij ik me afvraag of het Britse comedypubliek de wereld echt beter wil maken, dan wel of het gewoon om een drang gaat zichzelf een morele superioriteit aan te meten. Dat gebeurt helaas steeds vaker."

"Sommige mensen zitten echt te wachten tot ze met een beschuldigende vinger kunnen wijzen. Zelf kreeg ik laatst de raad om niet met een Italiaanse accent te spreken toen ik tijdens een show in het Verenigd Koninkrijk een Italiaan wou imiteren omdat het mogelijk als racistisch zou overkomen."

Mayonaise

Scheire ziet een onderscheid tussen comedy as such en televisie. "Als de mayonaise tussen 6 mensen pakt en het zijn toevallig blanke mannen zoals bij Monty Python, dan kan je dat niet veranderen. Op televisie zou dat wel gebeuren omdat het een gigantische creator van rolmodellen is."

"Programma's op de BBC zijn vandaag vaak gekunsteld. Als er 3 presentatoren zijn, zal een van hen ongetwijfeld een vrouw zijn en een ander ongetwijfeld iemand uit een etnische minderheid, alsof iemand een Excelsheet aan het invullen is. Ik hoop dat dit over 10 of 20 jaar niet meer nodig is omdat diversiteit dan logisch zal zijn."

"We zitten in een tussenfase. Enerzijds reageren we op onze veranderende maatschappij, anderzijds zijn we onevenwichten uit het verleden aan het rechttrekken. Dat gaat niet vanzelf, het kost moeite. Als we de dingen op hun beloop laten, blijven oude stereotiepes gewoon bestaan."

Meest gelezen