Video player inladen...

Merkel en Orban blijven botsen over Europese asielbeleid

De Duitse Bondskanselier Merkel heeft vanochtend de Hongaarse premier Orbán ontvangen in Berlijn. Ze blijven het oneens over het Europese asielbeleid. Europa draagt een verantwoordelijkheid tegenover mensen die hier veiligheid zoeken, zei Merkel nadien. Maar Orbán vindt dat Hongarije genoeg doet door zijn buitengrens af te schermen met een hek en 8.000 grenswachters.

De persconferentie na de ontmoeting tussen beide regeringsleiders, verliep gespannen. Merkel hamerde op de Europese verantwoordelijkheid tegenover vluchtelingen, die in Europa bescherming zoeken tegen oorlog en vervolging. "We mogen nooit vergeten dat het hier over mensen gaat", zei Merkel. "Menselijkheid moet de basis zijn van de Europese waarden. We kunnen ons dus niet zomaar afwenden van de nood en het lijden van vluchtelingen."

De Hongaarse premier Orbán profileert zich sinds de vluchtelingencrisis van 2015 als de anti-Merkel in Europa. Hongarije was het eerste land op de Balkanroute dat zijn grenzen hermetisch afsloot, met hekken en 8.000 grenswachters die die hekken bewaken. "Zolang de hulp van Europa ervoor zorgt dat mensen in Afrika en Azië denken dat ze naar Europa kunnen komen, zullen ze dat blijven doen", zei Orbán op de persconferentie. "De beste manier om onze menselijkheid te tonen, is ervoor te zorgen dat onze grenzen gesloten blijven, en er geen mensen kunnen binnenkomen die voor problemen zorgen."

Hongarije weigert sindsdien ook zijn deel te doen in de spreidingsplannen die de Europese lidstaten hebben afgesproken. Elke lidstaat heeft daarin beloofd een bepaald aantal asielzoekers op te vangen die de laatste jaren in Italië en Griekenland zijn aangekomen. Het gaat alleen om mensen die minstens 75 procent kans maken op asiel, zoals Syriërs en Eritreeërs, dus geen economische migranten.

Video player inladen...

Meest gelezen