Videospeler inladen...

Vrouw zit drie uur lang op Vrijheidsbeeld uit protest tegen immigratiebeleid Trump

In New York is een vrouw opgepakt nadat ze op het Vrijheidsbeeld was geklommen en er drie uur lang had opgezeten. Op die manier wilde ze protesteren tegen het immigratiebeleid van president Donald Trump. Toeristen werden geëvacueerd, terwijl de politie probeerde om de vrouw naar beneden te krijgen. 

De politie probeerde lange tijd de vrouw te overhalen om naar beneden te komen, maar dat had aanvankelijk geen succes. "In het begin was ze niet echt vriendelijk tegen ons", zegt de politie, "maar we hebben onze tijd genomen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een gesprek met haar aan te gaan." Na zo'n drie uur kon de politie de vrouw oppakken. 

Het gaat om Therese Okoumou, die naar eigen zeggen zou protesteren tegen de scheiding van migrantenkinderen en ouders die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten oversteken. 

Rise and Resist

De vrouw zou lid zijn van de actiegroep "Rise and Resist". Actievoerders van die groep hadden eerder op de dag al een spandoek opgehangen aan de voet van het Vrijheidsbeeld. Ze eisten de afschaffing van de ICE, de organisatie die in de Verenigde Staten het immigratiebeleid uitvoert. Enkele actievoerders werden opgepakt. 

De organisatie zelf benadrukt wel dat de beklimming van het Vrijheidsbeeld geen deel van het plan was. "We weten niet of de vrouw de actie op voorhand al had gepland of dat het een impulsieve beslissing was", zegt Jay W. Walker van de organisatie. Al denkt hij wel dat de publiciteit van de actie de organisatie goed doet. 

Evacuatie

Door de actie van de vrouw werd Liberty Island - het eiland waarop het Vrijheidsbeeld staat in New York - volledig geëvacueerd. "Ik heb medelijden met de bezoekers vandaag, want zij moesten vertrekken of konden gewoon niet komen", zegt een woordvoerster van het National Park Service, de dienst die het monument beheert. "Mensen hebben het recht om zich uit te spreken, maar niet om het Vrijheidsbeeld daarvoor te gebruiken."

De actie gebeurde net op 4 juli, de nationale feestdag in de VS.

Videospeler inladen...

Meest gelezen