AFP or licensors

Oostenrijk en Duitsland plannen gesprekken met Italië om de Middellandse Zeeroute te sluiten

Duitsland en Oostenrijk hebben verklaard dat ze volgende week gesprekken zullen voeren met Italië over hoe ze de migratieroute van Afrika over de Middellandse Zee naar Europa gezamenlijk kunnen afsluiten. Dat zeiden de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer(CSU) en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (OVP) tijdens een gezamelijke persconferentie na gesprekken over het Duitse asielcompromis. 

 

Seehofer maakte duidelijk dat het asielcompromis van CDU en CSU geen nadelen voor Oostenrijk zou hebben. "We zullen nu, noch in de toekomst Oostenrijk verantwoordelijk maken voor vluchtelingen die daar aankomen en al asiel hebben aangevraagd in een ander land van de Europese Unie", zei Seehofer. "Dat kan ik uitsluiten." In het Duitse compromis was opgenomen om bepaalde vluchtelingen uit Duitse transitcentra naar Oostenrijk terug te sturen.

Kurz zei dat de twee partijen zouden samenwerken om illegale immigratie tegen te gaan. "We zijn overeengekomen dat er volgende week een bijeenkomst zal zijn van de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse ministers van Binnenlandse Zaken met als doen maatregelen nemen om de mediterrane route naar Europa te sluiten, om ervoor te zorgen dat illegale immigratie naar Europa via deze route wordt gestopt”, vertelde  Kurz op de gezamenlijke persconferentie die de twee hielden.

Volgens Seehofer gaan de gesprekken eind volgende week plaatsvinden wanneer er een bijeenkomst is van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Innsbruck. 

Meest gelezen