Video player inladen...

Piloten en cabinepersoneel van Ryanair gaan staken op 25 en 26 juli

Op verschillende plaatsen in Europa gaat het personeel van Ryanair staken. De Ierse piloten van de lagekostenmaatschappij leggen het werk neer op 12 juli. Het cabinepersoneel in België, Italië, Spanje en Portugal gaat staken op 25 en 26 juli. "We hebben een Iers contract, ongeacht het land waar we wonen en werken", vertelt een steward van Ryanair aan VRT NWS. "Toen ik ziek was kon ik bij mijn huisarts geen ziektebriefje krijgen omdat ik zogezegd in Ierland werk."

Bij Ryanair zijn de piloten en het cabinepersoneel ontevreden over de arbeidsomstandigheden. Ze hebben allemaal een Iers contract, ongeacht het land waar ze effectief voor Ryanair werken en wonen. Daarnaast werkt Ryanair ook met twee onderaannemers. Personeel bij die onderaannemers doet hetzelfde werk, maar krijgt veel minder betaald. 

De Ierse piloten van Ryanair zullen het werk neerleggen op 12 juli. Cabinepersoneel uit België, Portugal, Italië en Spanje zullen staken op 25 en 26 juli. Ook Ryanair-personeel in Nederland en Duitsland overweegt om te staken.

Belgische banken willen mij geen lening geven omdat mijn loon op een Ierse rekening staat, Ierse banken willen geen lening geven omdat ik in België woon en werk.

een steward bij Ryanair

Een Belgische steward die voor Ryanair werkt doet zijn verhaal aan VRT NWS. "Ik heb dus een Iers contract, maar ik woon en werk niet in Ierland", klinkt het. "Dat heeft verregaande gevolgen."

"Als ik een huis wil kopen bijvoorbeeld: banken in België willen mij geen lening geven omdat mijn loon op een Ierse bankrekening staat. Maar ook in Ierland krijg ik moeilijk een lening omdat ik niet in Ierland woon en het huis dat ik wil kopen niet in Ierland staat. We vallen tussen twee systemen in."

Soms is het zelfs nog schrijnender: "Toen ik ziek was, kon ik bij de dokter geen attest krijgen om thuis te blijven van het werk. Omdat mijn werkgever in Ierland zit, telt het Belgische doktersbriefje niet."

Daarnaast heeft niet elke steward bij Ryanair hetzelfde contract. "Ik heb een contract bij Ryanair zelf, maar er zijn ook collega's die een contract hebben bij onderaannemers, bijvoorbeeld bij Crewlink. Zij krijgen veel minder betaald."

Wat als uw vlucht geannuleerd wordt?

Passagiers die een ticket geboekt hebben bij Ryanair en getroffen zijn door de staking hebben volgens Europese regels bepaalde rechten.

  • Ryanair moet de passagiers gratis omboeken naar een andere vlucht op een andere datum of het volledige bedrag van het ticket terugbetalen.
  • Daarbovenop hebben passagiers recht op een schadevergoeding. Die bedraagt tussen de 250 en 400 euro, afhankelijk van de lengte van de vlucht.

Alle rechten van passagiers staan op de site van FOD Mobiliteit.

Welke vluchten worden geannuleerd?

Ryanair heeft op dit moment nog geen lijst gepubliceerd met alle vluchten die geannuleerd zijn. En dat is ook niet zomaar te achterhalen.  Ryanair heeft namelijk verschillende "basissen" in Europa. In België gaat het om Brussels Airport (Zaventem) en Charleroi. Zo'n basis is de vaste standplaats van een aantal vliegtuigen, en ook de luchthaven waar personeel hun werkdag begint en eindigt. 

Op 25 en 26 juli wordt er gestaakt in alle basissen in België, Spanje, Italië en Portugal. Dat betekent niet noodzakelijk dat alle vluchten van en naar België geannuleerd worden. De vlucht van Brussel naar Dublin zou bijvoorbeeld kunnen doorgaan als die vlucht uitgevoerd wordt door personeel dat in Dublin gebaseerd is.

Meest gelezen