Video player inladen...

Rapper Valtònyc vlucht naar België: "Spaanse rechters lijden aan pathologische letterlijkheid"

Spanje maakt zich belachelijk door Valtònyc tot een celstraf te veroordelen wegens sommige verzen in zijn teksten. Dat zegt cultuurfilosoof Lieven De Cauter in "Radio Rusland". De Spaanse rapper is intussen naar ons land gevlucht en hij staat aan zijn zijde. 

Een celstraf van 3,5 jaar wegens het beledigen van de kroon en het verheerlijken van terrorisme: die straf heeft rapper Valtònyc vorig jaar in Spanje gekregen omdat rechters die misdrijven in zijn teksten lazen. Eind mei moest hij zich bij het gerecht in zijn thuisland melden, maar hij bleek spoorloos. Even later dook hij op in Gent waar hij vandaag een persconferentie heeft gegeven.

Cultuurfilosoof Lieven De Cauter staat aan de zijde van Valtònyc en heeft de persconferentie op vraag van zijn advocaat Paul Bekaert bijgewoond. Hij erkent dat sommige verzen van de rapper oproepen tot geweld, maar hij stelt dat hij het niet letterlijk bedoelt.

"Valtònyc schrijft rapteksten", zegt De Cauter in "Radio Rusland" op Radio 1 (zie audio onder). "Beleefde rap is als een kip zonder kop. Elke staat maakt zich belachelijk door kunst en zeker rap zo letterlijk te nemen. Je moet de geest van Valtònyc begrijpen. Het is een sympathieke man die de woede van zijn volk mee gestalte geeft."

"Als je het geheel van zijn teksten bekijkt, zie je dat hij geen gevaar voor de staat is. Hij is zelf tegen geweld. De Spaanse rechters lijden aan een aanval van pathologische letterlijkheid. Ze doen alsof hij politieke uitspraken doet, terwijl hij hyperbolen gebruikt en overdrijft om te provoceren. Dat is nu eenmaal de taak van kunst."

Oedipus

"Kunst is altijd een plek of een moment geweest waarop mensen dingen zeggen of tonen die elders niet kunnen. Oedipus hoort thuis in het theater, niet in de huiskamer. Dat kan je op alle kunstvormen toepassen. De Franse dichter Charles Baudelaire is wegens obsceniteit vervolgd voor "Les fleurs du mal", een van de mooiste poëziebundels van de mensheid."

Valtònyc heeft zich vanmorgen bij het gerechtsgebouw in Gent gemeld. De onderzoeksrechter heeft hem meteen onder voorwaarden weer vrijgelaten. Later zal de raadkamer moeten beslissen of ons land hem aan Spanje overlevert, maar volgens De Cauter wil hij hier blijven. "Hij vindt België een fantastisch land om te wonen en hij heeft hier intussen werk."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen