Video player inladen...

Franse politieagent aangehouden na doodschieten 22-jarige man

In de Franse stad Nantes is de politieagent aangehouden die dinsdagavond een 22-jarige man doodschoot bij een politiecontrole. Het incident leidde tot zware rellen in verschillende wijken van Nantes.

"Een aantal jongeren hebben verschillende wijken letterlijk in vuur en vlam gestoken. Veertig auto's zijn in rook opgegaan. Hetzelfde geldt voor een gemeentehuis, een bibliotheek en een dokterspraktijk", zegt Nick Resmann die in Nantes woont en werkt als journalist bij de Franse televisie.

"De jongeren protesteren uit wraak op wat ze het hardhandige optreden van de politie noemen. Bij een jammerlijk ongeval twee dagen geleden is een jongen om het leven gekomen", aldus Resmann.

Ouderen roepen op tot kalmte

Volgens Resmann proberen de ouderen in de wijken de gemoederen te bedaren en de woede bij de jongeren te kanaliseren. "Maar de jongeren willen op dit moment niet ingaan op deze oproep. Ze hebben alleen oor naar hun eigen woede en ze zijn zeer kwaad op de politie."

Uit de hand gelopen politiecontrole

De politie wilde het voertuig van het slachtoffer controleren nadat die een overtreding had begaan. De jongeman weigerde mee te werken, waarna hij plots met zijn wagen achteruitreed. Daarbij reed hij tegen een politieagent, waarna een van diens collega's het vuur opende op de wagen. De auto kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een barrière.

Vanmiddag is de agent in kwestie door de politie aangehouden. Een onderzoek moet nu uitwijzen of de agent rechtmatig geschoten heeft. 

Meest gelezen