Video player inladen...

Burgemeester over start Rock Werchter: "Alles verloopt prima"

Burgemeester Dirk Claes is tevreden over de start van Rock Werchter. Hij zegt dat alles tot hiertoe prima verloopt. Hij is vooral tevreden dat er bij de intocht geen lange files waren. Het Rode Kruis heeft tot nog toe 1.250 mensen verzorgd. 

Werchter heeft dit jaar enkele initiatieven genomen om de mobiliteit te verbeteren en die waren volgens de burgemeester een succes. "We laten de mensen nu eerst de parking op rijden en pas als ze geparkeerd zijn, moeten ze betalen. Zo zijn er geen files. En op de crew parking waar we de voorbije jaren een lange file hadden, hebben we nu een soort van péage-systeem waar meerdere auto's tegelijkertijd de parking kunnen oprijden. Ook dat systeem werkt."

Het festival moedigt mensen ook aan om met de fiets te komen. "Vroeger waren er twee fietsstallingen, nu zijn er drie en er zijn ook de park-and-rides waar fietsers gratis kunnen parkeren en dan het laatste deel van het traject met de fiets afleggen", zegt de burgemeester.

De Lijn blijft populair. Om 19 uur had de openbaarvervoersmaatschappij al 20.000 festivalgangers vervoerd naar Rock Werchter. Woensdag namen al 8.500 reizigers de bus naar het festivalterrein. 

Illegale campings gesloten

Ruim 45.000 mensen hebben intussen hun tentje opgeslagen op de officiële campings van het festival. Twee niet-officiële en dus illegale campings zijn op burgemeestersbevel gesloten. Dirk Claes legt uit waar de grens ligt: "Een paar vrienden die in je tuin hun tent opzetten kan natuurlijk. Maar als het georganiseerd is met gehuurde toiletten en dergelijke, kan het niet. Dat moet aangevraagd zijn. Officiële campings moeten aan een resem voorschriften voldoen."

Rode Kruis maakt eerste balans op

Het Rode Kruis meldt dat er om 21.30 uur al 1.250 mensen verzorgd zijn op het festival. Dat zijn er 25% meer dan op de eerste dag van het festival vorig jaar, toen er zo'n 1.000 mensen een beroep deden op het Rode Kruis. De meeste festivalgangers komen langs met snij- en schaafwonden. Ongeveer 10 procent van de interventies had te maken met zonnebrand. Dit jaar hebben vrouwen die borstvoeding geven ook de mogelijkheid om af te kolven in de Rode Kruis-tent. Die boodschap is goed aangekomen, want verschillende vrouwen kwamen al langs. 

Meest gelezen