Het knotsgekke Monty Python-collectief: rechts staat Terry Gilliam. Graham Chapman is overleden.

Terry Gilliam over diversiteit: "Ik wil niet langer een blanke man zijn. Ik ben voortaan een zwarte lesbienne"

Terry Gilliam, een van de vijf nog levende leden van het bekende Britse collectief Monty Python, heeft zijn mening gegeven over het diversiteitsdebat dat er woedt bij de Britse openbare omroep BCC. "Ik vertel de wereld voortaan dat ik een zwarte lesbienne ben", reageert hij geagiteerd. "Iedereen moet tegenwoordig vertegenwoordigd zijn. Wat een onzin."  

Terry Gilliam uitte zijn visie op diversiteit tijdens een persconferentie op het Karlovy Vary-filmfestival. Hij pikte daarmee in op de uitspraken van BBC-topman Shane Allen die alle komedie-programma's monitort. Allen stelde onlangs dat we moeten kijken naar "de verhalen die niet verteld zijn en de stemmen die we nog niet gehoord hebben". Een collectief zoals Monty Python zou niet meer kunnen wegens "te blank". "Als je zo'n team zou samenstellen, zou dat nu met een uitgebreide waaier aan mensen zijn die de moderne wereld weerspiegelen."

Blank en een man? Ik wil niet opdraaien voor alles wat in de wereld fout gaat

Die uitspraak sprong bij Gilliam in het verkeerde keelgat. "Het idee bracht me bijna aan het huilen. Zes blanke mannen uit Oxbridge die niet langer een show kunnen maken. Nu hebben we één van hier en één van daar nodig en moet iedereen vertegenwoordigd zijn. Wat een onzin. Ik wil niet langer een blanke man zijn, ik wil niet opdraaien voor alles wat in de wereld fout gaat. Ik verkondig aan de wereld dat ik voortaan een zwarte lesbienne ben... Mijn naam is Loretta en ik ben een zwarte lesbienne in transitie."

Gilliam verwoordt het grappig, maar hij is wel degelijk boos. "Comedy wordt niet samengesteld. Het is niet zoals bij een boysband." Meer nog: collega John Cleese zegt dat Monty Python heus al divers was. "Onder de zes leden was er één homo en één Amerikaan."  

Meest gelezen