Video player inladen...

Thaise voetballertjes kunnen misschien grot "uitwandelen" door wegpompen water

De Thaise voetballertjes en hun coach die vastzitten in een ondergelopen grottencomplex, kunnen misschien toch worden gered zonder te leren duiken. Door het inzetten van pompen, is het waterniveau al fors gedaald. De hoop is dat de jongens de grot zouden kunnen "uitwandelen" met behulp van reddingsvesten.

Nadat de jongens gevonden waren, kwamen twee opties naar voren: de jongens leren duiken -geen eenvoudige opdracht- of wachten tot het water zakt. Dat kan maanden duren, want het regenseizoen komt eraan.

Maar mogelijk komt er toch een snelle redding. Het wegpompen van het water, waarmee gestart werd na het terugvinden van de vermiste kinderen, verloopt vlot. Het waterniveau is al met 40 procent gedaald en de reddingswerkers kunnen nu de grot binnengaan zonder hun duikerspak.

Om een veilige doorgang te maken voor de kinderen, zodat ze met reddingsvesten door het water kunnen waden, moet het waterniveau wel nog verder zakken. En het mag natuurlijk niet beginnen regenen intussen. Voor het reddingsteam is het werken tegen de klok, want dit weekend wordt regen verwacht. Als de duikers geëvacueerd worden, lopen de jongens het risico tot vier maanden afgesneden te worden.

Ben Reymenants, de Belgische duiker die meegeholpen heeft aan de reddingsactie, is nog steeds in Thailand, waar hij zich klaarhoudt als zijn hulp opnieuw nodig is. 

"De regen is uitgebleven, wonder boven wonder", vertelt hij in "De ochtend". "Op dit moment ziet alles er redelijk goed uit. Ze pompen gigantische hoeveelheden water naar buiten. Je hoeft niet te kunnen zwemmen of duiken om tot in de helft van de grot te komen. We hopen dat er snel een oplossing komt, maar er blijven gevaarlijke passages."

Er wordt intussen ook een glasvezelkabel in de grot gelegd, zodat de jongens binnenkort met hun ouders kunnen spreken, en ze misschien via video kunnen zien.

Beluister het gesprek met Ben Reymenants in "De ochtend":

Meest gelezen