Video player inladen...

Directeur slachthuis Tielt: "We betreuren hardhandigheid waarmee actievoerders te werk gingen"

Het slachthuis van Tielt betreurt de manier waarop actievoerders van dierenrechtenorganisaties vanochtend het bedrijf zijn binnengedrongen. "Dit is geen manier van werken", zegt directeur Thomas De Roover De Brauwer. En ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de federatie van slachthuizen veroordelen de actie. 

Zo'n zeventig actievoerders - vooral van de Franse dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale - drongen vanochtend vroeg binnen in het slachthuis van Tielt. Ze protesteren tegen de vleesindustrie, die volgens hen "dieren uitbuit en mishandelt". Ze lieten twee varkens vrij en ketenden zich daarna vast in de gang tussen de hokken van de dieren en de plaats waar ze worden geslacht. 

"De hardhandigheid waarmee alles is gebeurd betreuren wij ten zeerste", zegt Thomas De Roover De Brauwer, de directeur van het slachthuis. "Er is zelfs een dier hardhandig over de hokken gesleurd. Dat is geen manier van werken. Het dier hebben ze vervolgens ook meegenomen in een bestelwagen. Dat is geen wettelijk transportmiddel voor dieren en strookt niet met het dierenwelzijn." De directeur betreurt "de stress die de dieren door deze actie hebben moeten ervaren". 

Het slachthuis kwam begin vorig jaar in opspraak toen er undercoverbeelden opdoken waarin te zien was hoe er dieren werden mishandeld. "Maar dat is verleden tijd", benadrukt De Roover De Brauwer. "Het leek er ook niet op dat ze ons specifiek viseerden. Ik denk dat ze gewoon een statement wilden maken naar de hele vleessector."

Het is nog niet duidelijk of het slachthuis een klacht zal indienen. 

(Her)beluister hier het gesprek met Thomas De Roover De Brauwer

"Gaan ervan uit dat parket zal vervolgen"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts vindt het niet kunnen dat de actievoerders zich zelf bezondigen aan dierenmishandeling. "Wij gaan ervan uit dat het parket zal vervolgen. Wij hebben ook een pv opgesteld en voegen dat toe aan het dossier van het parket."

De minister heeft naar eigen zeggen geen probleem met actievoeren. "Het gaat er wel ver over wanneer men uit het diepe Frankrijk overkomt om dierenmishandeling aan te klagen en vervolgens zich zelf bezondigt aan dierenmishandeling." Volgens de eerste info raakte een van de dieren gewond. 

"Moet sterk worden veroordeeld"

FEBEV, de beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen, is eveneens niet te spreken over de actie. Volgens de organisatie veroorzaakte de inval onnodig dierenleed en staat dat haaks op de inspanning die de sector levert voor het welzijn van de dieren.

"Het is schokkend dat een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt", zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV. "Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn of activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden."

Bekijk het journaalitem hierover met informatie door onze reporter ter plaatse Hilde Mertens.

Video player inladen...

Meest gelezen